Premierul f..." />

Franţa suspendă aplicarea ecotaxei pentru camioane

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anunţat săptămâna trecută că Guvernul de la Paris a decis introducerea unui moratoriu privind taxa ecologică pentru camioanele franceze şi străine, după o serie de proteste violente în regiunea Bretania. „A fost un protest extrem de violent, demn de secolul 17”, declara un jurnalist francez, citat de AFP. foto

Această taxă, aplicabilă camioanelor cu un tonaj mai mare de 3,5 tone, urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014 pe întreg teritoriul Franţei. 

„Am decis să suspend implementarea ecotaxei pentru a avea mai mult timp pentru dialogul la nivel naţional şi regional”, a declarat Jean-Marc Ayrault la sfârşitul unei întâlniri cu parlamentarii, sindicatele şi muncitorii din regiunea Bretania din nord-vestul Franţei, afectată de o serie de închideri de uzine în industria agroalimentară. „Suspendare nu înseamnă eliminare”, a adăugat însă Ayrault, precizând că taxa a fost adoptată de precedentul guvern conservator.

Introducerea ecotaxei a fost amânată deja de două ori. Iniţial ea trebuia să se aplice începând cu data de 20 iulie 2013 însă a fost amânată la 1 octombrie şi a doua oară pentru 1 ianuarie 2014, scrie Agerpres, fiind împiedicată de mişcări de stradă. „E timpul să ne întoarcem în stradă, să ne facem şi noi auziţi”, declara un locuitor al Finisterre, la TV5.

Guvernul preşedintelui Francois Hollande, care potrivit sondajelor de opinie se bucură de cea mai scăzută încredere, a renunţat săptămâna trecută la planurile vizând majorarea taxelor pentru anumite produse de economisire. De asemenea, o altă intenţie a Guvernului socialist de a impune o taxă de 75% pentru veniturile mari, a provocat o reacţie negativă în rândul cluburilor de fotbal din primele două divizii, care au decis în unanimitate să intre în grevă începând din 29 noiembrie şi până în data de 2 decembrie pentru a protesta faţă de acest proiect de taxă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =