Valabilitatea autori..." />

Folosirea CEMT-ului la final/început de an

Valabilitatea autorizatiei CEMT s-a încheiat la 31 decembrie. Valabilitatea noii autorizații începe la 1 ianuarie. La sfârșitul anului 2012, un transportator român a încărcat marfă din UE pentru Turcia.

Fiind unul din cei ce au avut încărcare la final de an, a făcut mai repede demersul de a ridica CEMT-ul. La intrarea în Turcia, în 2013, a fost oprit, pentru că CEMT-ul n-a fost la bordul camionului pe toată durata cursei.

Soluția:  Dacă transportatorul n-a avut CEMT și în anul anterior, e culpa lui: nu a respectat prevederile. Va trebui să ridice în regim de urgență autorizații bilaterale. Situație dificilă, dacă sunt implicate țări ce nu dau terțe. La fel de dificil e și cu semiremorci închiriate din altă țară: autorizațiile bilaterale sunt pentru camioane înmatriculate în țara ta.

Dacă transportatorul a avut CEMT și în 2012 și a încărcat cu el, trebuia să-l țină la bordul camionului împreună cu cel nou, până la încheierea cursei. Atenție la data eliberării CEMT-ului, pentru că ea e cea luată în considerare, chiar dacă valabilitatea începe la 1 ianuarie. În situații atipice, de exemplu cu țări ce nu dau terțe, singura soluție e ca Ministerul Transporturilor (MT) să negocieze punctual cu ministerul omolog. Soluția va putea fi încercată doar la primele incidente, după care se va considera că transportatorii au fost informați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 2 =