Fiscul aplică, încep..." />

Fiscul aplică un nou sistem de penalități

Fiscul aplică, începând de la 1 iulie, un nou sistem de penalităţi de întârziere în cazul contribuabililor cu restanţe la buget. Acesta are în vedere plata mai rapidă a restanţelor, întrucât nu se mai acordă perioada de graţie de 30 de zile. În acelaşi timp este mai „blând” cu operatorii economici care au datorii mai vechi de 90 de zile. foto

Potrivit modificărilor aduse Codului de procedură fiscală, de la 1 iulie, penalităţile de întârziere se calculează aplicând procentul de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Până acum, contribuabilii aveau la dispoziţie 30 de zile pentru a plăti datoriile fără a li se aplica penalităţi. Totuşi, pentru cei nu puteau achita o perioadă mai mare de timp, de peste 90 de zile, penalităţile erau de 15%. Ori acum, noul sistem aduce un nivel anual de penalizare de 7,3%. 

„Noul sistem de penalităţi a fost gândit pentru a-i determina pe contribuabili, să-şi achite mai repede datoriile. Pe de altă parte, s-a crezut probabil că procentul de penalităţi de 15%, pentru cei care au restanţe de peste trei luni, era prea împovărător şi de aceea s-a gândit să se aplice procentul de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Aşa cei care au datorii de un an plătesc penalizări de 7,3% şi nu 15% ca până acum”, a afirmat Ştefan Libotean, director adjunct al DGFP Maramureş.

Vechiul sistem încuraja plata voluntară până la împlinirea termenului de 90 de zile de la scadenţă, iar după acest termen contribuabilii nu mai erau încurajaţi să achite impozitele şi taxele deoarece penalităţile rămâneau de 15%.

Rămâne de văzut ce efecte va avea modificarea decisă de Fisc şi în ce măsură vor creşte încasările la capitolul arierate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 12 =