Fiscul a declanșat războiul împotriva traficanților de benzină

Presiunea Guvernului de a aduce cât mai mulți bani la buget în aceste vremuri grele din punct de vedere economic i-a făcut pe lucrătorii Fiscului să-și îndrepte toată atenția spre un domeniu controlat ceva mai puțin până anul trecut, produsele energetice, ajungând să neglijeze, însă, țigările contrafăcute și alcoolul ilegal. foto

Acestea sunt concluziile care reies după analiza bilanțului pe primele trei trimestre din 2013 al activității Autorității Naționale a Vămilor (ANV), instituție aflată în subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). 

Astfel, capturile de alcool ilegal sau contrafăcut s-au cifrat, în perioada ianuarie-septembrie 2013, la 6.646,7 hectolitri, în scădere cu circa 8% față de perioada similară din anul anterior, când vameșii au confiscat 7.221 hectolitri de alcool cu probleme de legalitate.

La capitolul țigarete contrafăcute și de contrabandă, performanța lucrătorilor vamali a scăzut puternic, cu 44%. Astfel, numărul țigaretelor ilegale capturate s-a redus de la 33,4 milioane de bucăți în primele nouă luni din anul 2012 până la 18,6 milioane de bucăți în aceeași perioadă a anului trecut.

De fapt, activitatea vameșilor în domeniile țigaretelor și alcoolului a scăzut deoarece aceștia s-au concentrat pe controlul în domeniul produselor energetice. Cantitatea capturată de ANV în urma acțiunilor de control din domeniul produselor energetice a avut o creștere uriașă de la un an la altul. Dacă în primele trei trimestre ale anului 2012 vameșii au capturat 1.206 tone de produse energetice, cantitatea a crescut de aproape 400 de ori în perioada similară din 2013, ajungând la aproape 480.000 de tone.

În categoria produselor energetice accizabile intră, potrivit Codului Fiscal, benzina cu și fără plumb, motorina, petrolul lampant (kerosen), gazul petrolier lichefiat, gazul natural, păcura, dar și cărbunele și cocsul. (Money.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + twelve =