Atât de migăloasă este a..." />

FISCALIS 2020: Să dăm UE ce este al UE

… şi statelor membre ce le mai rămâne

Atât de migăloasă este acţiunea de dizolvare planificată a statelor naţionale în UE încât o disoluţie a UE ar genera o criză inimaginabilă de funcţionare autonomă a ţărilor membre. FISCALIS 2020 este un argument suficient în acest sens.

CRIZA – O CONSTANTĂ, FRAUDA – O VARIABILĂ

De la 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană va demara programul FISCALIS 2020, adoptat de CE la 29 august 2012. 

Cu o finanţare de 234.4 milioane de euro, FISCALIS va sprijini cooperarea dintre autorităţile fiscale din ţările membre ale UE (din peste 5.000 de centre), miza centrală (declarată) fiind o mai bună funcţionare a pieţei interne.

Conform angajamentelor oficiale, în următorii 7 ani va continua amplul proces de transfer al datelor fiscale între toate ţările membre, elementul de „noutate” fiind implicarea unor ţări terţe în aceste operaţiuni de schimb de informaţii (Croaţia, Serbia, Turcia).

Pentru reuşita proiectului FISCALIS 2020, accentul va pica pe reţeaua umană (human networking), care va asigura schimbul de bune practici şi de cunoştiinţe operaţionale, şi pe structura IT, care va asigura procesarea şi transparenţa totală a datelor.

Obietivele FISCALIS:

Întărirea pieţii interne. (Disfuncţionalităţile care există între zona euro şi economiile celorlalte state reclamă o nivelare controlată a nivelul fluxului de capital de la stat spre cetăţeni şi retur).

Lupta împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale. (Frauda şi evaziunea au fost identificate în toate ţările UE, cu menţiunea că în unele au semnalmente individuale iar în altele trăsături generale).

Reducerea poverilor administrative care cad asupra administraţiilor fiscale şi a plătitorilor de taxe. (Trecerea spre digitalizarea economiei este în ochii multora „o soluţie simplificatoare”. Sunt înlocuite în acest fel arhivele pe hârtie – anacronice – cu meta-bazele de date).

Eficientizarea serviciilor administraţiilor fiscale. (Organismele UE trăiesc din taxele, impozitele şi amenzile pe care le încasează de la statele membre, aşa cum trăiesc şi statele pe seama cetăţenilor lor. E în interesul tuturor această eficientizare).

Implementarea unei politici fiscale la nivel european. (În conformitate cu documentul Single Market Act – 2010).

Dezvoltarea cooperării cu organismele fiscale naţionale. (Monti Report – 2010) şi internaţionale în lupta cu „terorismul fiscal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =