Exporturile României s-au tr..." />

Exporturile României s-au triplat

Exporturile României s-au triplat în ultimii zece ani, ajungând la 45 mld. euro. Germania a devenit principala destinaţie de export pentru produsele româneşti, detronând Italia.

Structura exporturilor s-a schimbat semnificativ, dinspre produse cu un grad scăzut de prelucrare spre produse cu valoare adăugată ridicată, care încorporează mai multă tehnologie, procesul intensificându-se în urma aderării la UE, influenţat şi de investiţiile străine.

Textilele, care deţineau un sfert din totalul exporturilor în 2003, au căzut pe locul 4 în 2012 , primul loc revenind maşinilor şi echipamentelor electrice.

Din punct de vedere geografic, ponderea exporturilor către ţările non-UE, mai puţin afectate de criza financiar – economică, a urcat până la 30% la finalul anului 2012.

Analiştii recomandă pe termen scurt focalizarea pe consolidarea exporturilor de maşini şi mijloace de transport şi creşterea exporturilor de bunuri alimentare prelucrate, iar pe termen mediu şi lung susţin necesitatea alocării unor resurse mai mari pentru cercetare şi impulsionarea exporturilor de bunuri care încorporează tehnologie înaltă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − 2 =