Exporturil..." />

Exporturile româneşti în Rusia, 1/3 Dacia şi Michelin

Exporturile româneşti în Rusia sunt reprezentate în proporţie de o treime de produsele vândute pe această piaţă de către firmele Dacia Renault şi Michelin România, arată o analiză Mediafax.

Vânzările de vehicule reprezintă o treime din exporturile româneşti spre Rusia, care au ajuns anul trecut cu 500 de milioane de dolari mai prestante, la 1,84 miliarde de dolari.

Maşinile, aparatele şi echipamentele electrice totalizează un sfert din exporturile româneşti. În top figurează Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss.

La finalul anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă a atins aproape cinci miliarde de dolari, în creştere cu 12,7% faţă de anul 2012, din care exporturile româneşti au fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste cele din anul 2012, iar importurile a fost de 3,15 miliarde de dlari, în urcare cu 2,5%, comparativ cu anul 2012.

Soldul balanţei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, în scădere cu 24%, ceea ce plasează Rusia pe poziţia a şaptea în topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.

Potrivit datelor statistice, Rusia este al şaptelea partener comercial al României (după Germania, Italia, Ungaria, Franţa, Turcia şi Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al nouălea partener la exporturile româneşti, cu o pondere de 2,8%, precum şi al şaselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franţa şi Polonia), cu o pondere de 4,3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × three =