Exporturile din Transnistria în România s-au majorat de patru ori

Datele comitetului vamal al regiunii transnistrene privind comerţul exterior pe perioada ianuarie-mai 2014 arată o creştere spectaculoasă a exporturilor în România şi alte state UE şi dezmint afirmaţiile Tiraspolului despre blocada economică. foto

În primele cinci luni ale acestui an, volumul comerţului exterior al Transnistriei a constituit circa 990 de milioane de dolari, în creştere cu peste 20% faţă de perioada similară a anului 2013. O creştere mai mare, de 60%, au avut-o exporturile, până la 300 milioane de dolari. Cele mai spectaculoase creşteri s-au înregistrat în comerţul cu unele state din Uniunea Europeană. Astfel exporturile în România s-au majorat de 3,8 ori, de la 10,1 milioane de dolari la 38,2 milioane de dolari, iar cele spre Polonia au crescut de aproape 40 de ori; de la 950.000 de dolari la 37,8 milioane de dolari. 

Cele două state din UE practic au ajuns Rusia (cu 39 de milioane de dolari), ca pieţe de desfacere a mărfurilor produse în regiunea separatistă. Potrivit datelor transnistrene cele mai multe principalul partener comercial la „exporturi“ este Republica Moldova cu un volum de peste 112 milioane de dolari şi o cotă de peste 37%.

Potrivit ediției ziarului Adevărul de la Chișinău, aceste cifre denotă că acuzaţiile administraţiei de la Tiraspol privind pretinse restricţii în activitatea economică externă sunt total nefondate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 5 =