Ceva mai puțin de 20 de milioane ..." />

Europa, 18 uzine auto în plus

Ceva mai puțin de 20 de milioane de vehicule au fost asamblate de uzinele din Europa în 2012. Conform IHS Automotive, capacitatea totală de producție de pe bătrânul continent este de circa 26 de milioane de vehicule. Tot anul trecut, europenii au înmatriculat mai puțin de 14,5 milioane de mașini.

Cifrele prezentate mai sus duc la o concluzie pe cât de simplă, pe atât de dramatică: Europa (inclusiv Rusia și Turcia) se află într-o profundă criză de supraproducție.

Din nefericire, pe cât de simplu este de identificat problema, pe atât de grea este rezolvarea ei.Asta pentru că în ecuație nu intră doar cifre seci ci și presiuni venite de la guverne și sindicate și interese punctuale ale constructorilor de mașini.

Zilele de 25 iunie, 26 iulie și 25 octombrie din acest an au un singur lucru în comun: în fiecare dintre ele s-a închis câte o uzină auto. În 2013, fabricile din Udevalla – unde Volvo producea C70 -, Southampton – baza de producție pentru Ford Transit – și Aulnay – unde PSA asambla modelul Citroen C3 – și-au închis porțile.

La acestea se adaugă uzina Opel din Belgia, de la Antwerp, închisă în 2010 și Fiat de la Termini Imerese, care a încetat producția în 2011. Pe lista neagră mai sunt uzinele Ford de la Genk și Opel de la Bochum care vor „adormi” anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − nine =