Cursul euro..." />

Economiştii români anticipează o recesiune tehnică

Cursul euro ar trebui să fie la 5 lei, dar BNR nu-l va lăsa să crească. Dacă vine recesiunea, ROBOR va creşte. Încetinirea economiei mondiale îi determină pe economiştii români să anticipeze o recesiune tehnică pentru 2019 sau 2020.

Cursul euro/leu nu va creşte, deoarece Banca Naţională a României îl va ţine sub control pe fondul unei inflaţii ridicate, însă pentru a fi competitiv în regiune, leul ar trebui să se deprecieze până la un nivel de 5 lei pentru un euro, a spus Dan Bucşa, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est al UniCredit Bank Londra.

Dintre monedele care fluc­tuea­ză din regiune, leul este cea mai puternică. Este o dife­ren­ţă undeva de 10-17% în valoare între leu, coroana cehă, respectiv forintul maghiar sau zlotul polonez. 10% la un curs de 4,66 înseamnă un nivel de peste 5 lei.

În ceea ce priveşte dobânda-cheie, previ­ziunea UniCredit pentru 2019 este că Banca Na­ţională va menţine rata dobânzii, iar în cazul unei recesiuni, există riscul ca ROBOR să crească.

Evoluţia României depinde în mod semnificativ şi de ceea ce se întâmplă în SUA şi, mai cu seamă, în Europa.

Încetinirea ciclică a economiei globale, şi în special a SUA, îi determină pe economişti să anticipeze o recesiune în Ro­mânia, fapt ce va pune guvernul într-o situaţie delicată, având în vedere că a întins deficitele la maximum, pe vârf de creştere economică, prin urmare nu va avea bani în plus să-i cheltuiască, dacă economia se restrânge.

Cred că riscul unei recesiuni tehnice (două trimestre consecutive de cădere economică) în România, în a doua parte a anului viitor sau în 2020, este foarte mare. Nu cred că va fi o reducere a PIB de peste 7%, cum a fost în 2009, dar, dacă Europa va creşte cu 1%, probabil că evităm o recesiune; dacă Europa creşte cu mai puţin de 1%, sunt şanse mari să fie o recesiune“, a mai spus Dan Bucşa.

Citeste mai mult aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =