La puţină vreme după declaşare..." />

Drumul UE, de la piaţă la paiaţă

SUA + UE = piaţă comună de 800 milioane de consumatori

La puţină vreme după declaşarea scandalului PRISM, când şi alţi „cetăţeni europeni cu drepturi depline” au aflat că le sunt spionate toate convorbirile de NSA (şi nu numai!), „statele membre au dat CE undă verde pentru negocieri cu SUA în scopul înfiinţării unui spaţiu economic trans-atlantic”.

Jonathan M. Lourie, specialist american în practici de negociere între SUA şi alte ţări, avertizează în studiul său Negociation. American Style, că astfel de întâlniri sunt foarte delicate şi dificile, în special datorită diferenţelor de mentalitate şi a intereselor urmărite.

Cu privire la acestea din urmă, putem face o categorisire pe două grupe: 1. publice şi private, 2. secrete şi transparente.

Documentul european care oferă mai multe informaţii oficiale publice este Final Report. High Level Working Group on Jobs and Growth (11.02.2013). SUA şi UE, spun autorii raportului, însumează aproximativ jumătate de PIB-ul lumii şi 30% din comerţul mondial.

Schimbul economic zilnic dintre cele două uniuni este de 2 mild. de euro iar investiţiile reciproce se apropie de 3 mild.

Aceste impresionante valori, care descriu o „immensely successful economic relationship”, se dovedesc neîndestulătoare de ambele maluri ale Atlanticului.

Specialiştii de la HLWG susţin depăşirea acestei situaţii prin: „eliminarea sau reducerea barierelor pentru comerţul de bunuri, a tarifelor şi a contingentelor tarifare; eliminarea, reducerea sau prevenirea barierelor în calea comerţului cu bunuri, servicii şi investiţii; îmbunătăţirea compatibilităţii reglementărilor şi standardelor; modificarea mentalităţii economice cu privire ce vine „de dincolo de graniţă”; consolidarea cooperării pentru dezvoltare normelor și principiilor pe probleme globale de interes comun și, de asemenea, pentru „atingerea obiectivelor economice globale comune”.

Dispare euro? Dispare dolarul?

Pe înţelesul nostru, aceasta ar însemna naşterea unei noi pieţe extinse, dispariţia unor bariere protecţioniste şi a unor taxe pe anumite sectoare, creşterea importului / exportului şi a consumului, nivelarea unor standarde de producţie şi monitorizarea totală a 800 de milioane de persoane.

Referitor la ultima categorisire a intereselor acestor negocieri SUA – UE (învăluite încă în mister!), nu ne-ar mira să aflăm că aceste metamorfoze socio-economice sunt legate de ultima întâlnire a „faimosului” grup Bilderberg, despre care multe persoane au spus că dimpreună cu eurocraţii şi cu presa de serviciu au pus bazele unui „guvern mondial nedemocratic”.

Dispare euro? Dispare dolarul? Dispare Snowden? Nici una, deocamdată. Dispare, în schimb, iluzia că viitorul societăţii planetare ar mai putea semăna cu prezentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + nine =