<..." />

Dinamica mondială a accidentelor este în continuare îngrijorătoare

Mii de oameni sunt uciși sau răniți în fiecare zi  în accidente rutiere.

Într-un nou Raport al Organizației Mondiale a Sănătății se arată că numărul victimelor de pe șosele este în continuă creștere, înregistrându-se acum 1, 35 milioane, față de 1,25 milioane în 2015.

Raportul subliniază mai ales faptul că în 2018 cele mai multe victime ale accidentelor rutiere sunt tineri, între 5 și 29 de ani.

“Aceste decese sunt un preț inacceptabil de plătit în numele unei mai bune mobilități pe șosele”, a spus Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Nu există nici o scuză pentru lipsa de acțiune în această situație. Există deja soluții viabile, este nevoie numai ca guvernanții și toți partenerii implicați să le acorde o mai mare atenție.”

Țările în care s-au înregistrat progrese în acest domeniu (48 de țări dezvoltate) sunt cele care au acordat atenție legislației referitoare la principalii factori de risc: conducerea cu viteză mare, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, nefolosirea centurilor de siguranță, a căștilor pentru motocicliști și a scaunelor pentru copii. Tot aici se încadrează și măsuri ca asigurarea unei infrastructuri mai sigure prin grija pentru trotuare și pasaje pietonale, pentru benzi speciale dedicate cicliștilor și motocicliștilor, precum și îmbunătățirea dotărilor standard ale vehiculelor prin implementarea controlului electronic al stabilității și al frânării, dar și îmbunătățirea calității îngrijirilor posttraumatice. Prin comparație, în nici una din țările cu venituri mici nu a scăzut numărul accidentelor, ci a crescut cam de trei ori, în mare parte datorită lipsei de preocupare pentru impunerea acestor măsuri.

Cele mai multe victime ale accidentelor rutiere se înregistrază în Africa (în medie 26,6 la 100 000 locuitori) și cele mai puține în Europa (în medie 9,3 la 100 000 locuitori).

În funcție de tipul participanților la trafic, 26% dintre victimele accidentelor rutiere la nivel mondial (cu variații mergând în anumite zone până la 44%) s-au înregistrat în rândul pietonilor și al cicliștilor. Motocicliștii și pasagerii lor însumează 28% din totalul victimelor de pe șosele la nivel mondial, cu variații de până la 43% în anumite zone.

Raportul global al OMS pe probleme de securitate rutieră se editează o data la 2-3 ani și servește ca principal instrument de monitorizare pentru activitățile cuprinse în programul numit Decada acțiunii pentru Securitate rutieră 2011-2020, instituit oficial prin Adunarea Generală a ONU din 2010.

Citește mai mult aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × three =