Din cauza pandemiei COVID-19, rata somajului BIM a crescut in martie la 4,6%

Rata somajului BIM, in conformitate cu standardele Biroului International al Muncii, a crescut in luna martie 2020 cu 0,7 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta, ajungand la 4,6%, de 3,9% in februarie.
Potrivit INS – Institutul National de Statistica, numarul somerilor BIM a crescut cu 58.000 persoane (aproximativ 16%) fata de luna precedenta si cu 79.000 persoane (aproximativ 24%) fata de luna martie 2019.

Astfel, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna martie a anului 2020 a fost de 410.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (352.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (331.000 persoane).

Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,1% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,8% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 3,4% pentru luna martie 2020 (3,9% in cazul barbatilor si 2,7% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 69,9% din numarul total al somerilor estimat pentru luna martie 2020, scrie 1asig.

INS precizeaza ca, pentru o interpretare corecta a datelor din acest comunicat, in contextul actual, trebuie avute in vedere definitiile specifice Anchetei fortei de munca in gospodarii.

Astfel, in acceptiunea anchetei, salariatii cu contractul de munca suspendat nu sunt in mod automat clasificati drept someri BIM. Aceste persoane au un contract de munca valabil (care nu a incetat) si deci un drept legitim de a-si relua activitatea la acelasi loc de munca, la sfarsitul perioadei de intrerupere. Aceste persoane:

  • daca durata totala a absentei este de cel mult 3 luni sau, pe durata absentei, primesc de la angajator o suma egala cu cel putin 50% din salariu, sunt considerate in continuare persoane ocupate;
  • daca durata totala a absentei este mai mare de 3 luni si pe durata absentei nu sunt platite sau primesc o suma mai mica decat 50% din salariu:

– sunt considerate someri in cazul in care cauta activ un loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul;
– sunt considerate persoane inactive – daca fie nu cauta activ un loc de munca fie nu sunt disponibile sa inceapa lucrul.

Pentru o caracterizare completa a fenomenelor inregistrate pe piata muncii, in contextul pandemiei COVID19, rata somajului BIM trebuie interpretata in corelare cu datele din surse administrative care, conform datelor publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, indicau la data de 30 martie, un numar de contracte de munca suspendate, din cauze legate de somaj tehnic, de 498.778.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × three =