Din 28 septembrie, șoferii vor fi penalizați pentru o nouă abatere în trafic

Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanță a Guvernului la începutul acestei luni, fiind transpuse în legislația autohtonă mai multe reglementări europene în materie. În același timp, documentul stabilește că, din 28 septembrie, șoferii vor fi penalizați în trafic dacă nu îndeplinesc anumite reguli, potrivit avocat.net. foto

Codul rutier nu este foarte clar în ceea ce privește folosirea centurii de siguranță de către pasageri și, în special, de către pasagerii minori. „Conducătorii de autovehicule și persoanele care ocupă locuri prevazute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice”, se menționează în reglementările în vigoare în prezent. 

Din 28 septembrie, însă, regulile se vor schimba, deoarece OG nr. 21/2014, publicată în Monitorul Oficial încă din luna august, instituie noi obligații pentru șoferi, mai scrie avocatnet.ro.

Mai precis, aceștia vor trebui, în primul rând, să-și informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a purta centura de siguranță în timpul circulației pe drumurile publice.

Totodata, șoferii vor avea obligația să se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare și asigurare gândite pentru confortul și siguranța celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in funcție de vârsta și greutatea celor mici.

Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor în vârstă de pana la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Excepție de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum și taxiurile, dacă în acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =