..." />

Decizia CSA de majorare a poliței RCA, contrară Codului Fiscal

O normă recentă emisă de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) va forța firmele de asigurare să facă profit și din RCA, ceea ce înseamnă ca firmele care emit cele mai ieftine polițe din piață vor fi obligate să majoreze prețurile astfel încât să „își acopere marja de profit”. foto

Este binecunoscut faptul că majoritatea asiguratorilor înregistrează pierderi de pe urma RCA, în contextul în care desbăgubirile sunt mari, iar primele sunt mici sau cel puțin sunt menținute sub pragul de rentabilitate de unele companii în scopul de a obține cota de piață. 

Potrivit ordinului dat de CSA săptămâna trecută, tarifele de primă la polițele auto RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente și marja de profit a asiguratorului.

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligația de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puțin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente și marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislației și a principiilor actuariale general acceptate”, se arată în Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a normei respective.

Ce înseamnă acest lucru? Prețul celor mai ieftine polițe din piață se vor ajusta în sus, pentru ca firmele emitente să facă dovada că își fac marja de profit. În prezent, prețul celor mai scumpe polițe RCA din piață poate fi de până la trei ori mai mare față de cele mai ieftine polițe, situație care a dus și la o scădere a calității și la numeroase probleme în ceea ce privește respectarea angajamentelor de despăgubire de către firmele care facturează cele mai joase prime… citește tot pe www.wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × two =