..." />

De la 1 ianuarie 2015, dispozitive obligatorii de taxare în Norvegia

Conform unei informări transmise de Ministerul Transporturilor, începând cu data de 1 ianuarie 2015, toate autovehiculele comerciale de peste 3,5 tone care circulă pe drumurile publice din Norvegia, indiferent de țara în care au fost înmatriculate, trebuie să fie dotate, în mod obligatoriu, cu un dispozitiv electronic special pentru înregistrarea taxelor de drum (toll tag).

În aceste conditii, până la 1 ianuarie 2015, toti conducătorii auto de astfel de autovehicule trebuie să încheie un contract cu un operator norvegian din sistemul național de gestionare și colectare a taxelor de drum și să monteze toll tag-ul valid pe parbriz, în interiorul vehiculului, conform instrucțiunilor de instalare.

 

Amenzi progresive, începând de la 1000 de euro

Poliția, autoritățile vamale și Administrația norvegiană a Drumurilor Publice (Statens vegvesen) vor monitoriza această prevedere. În situatia în care, începând cu 1 ianuarie 2015, un autovehicul va fi identificat că nu are un contract și un toll tag valabile, se va aplica o amendă de 8.000 coroane norvegiene (aproximativ 1.000 euro) și, dacă nu va fi plătită în trei săptămâni, de 12.000 coroane norvegiene. Dacă nerespectarea acestei prevederi se repetă în decurs de doi ani, amenda va fi de 16.000 coroane norvegiene.

Cum se obțin dispozitivele obligatorii

Toll tag ul se poate obține astfel:
–    Se accesează web site-ul www.autopass.no (tag obligatoriu/compulsory tag) sau www.easygo.com   pentru a semna contractul și a comanda dispozitivul toll tag, cât mai repede posibil. Ulterior, toll tag-ul va fi expediat solicitantului prin poștă.
–    Începând cu 1 ianuarie 2015, semnarea contractului și obținerea toll tag-ului se vor putea realiza în punctele de trecere a frontierei norvegiene. Mai multe informații se pot obține la telefon 02050 sau +47 210 31 764 (pentru apeluri din afara Norvegiei), precum și, on-line, la www.fjellinjen.no/chat.

Pentru siguranța dvs., verificați de 2 ori

Persoanele care dețin un astfel de dispozitiv trebuie să se asigure că:
–    Numărul toll tag-ului este corespunzător numărului de înmatriculare al autovehiculului;
–    Toll tag-ul este valabil pentru autovehicule grele si nu pentru autovehicule usoare;
–    Contractul principal cu operatorul norvegian abilitat este în termenul de valabilitate.
Se recomandă ca toate persoanele aflate în această situatie să contacteze operatorul care îi deservește pentru mai multe informatii. Obligativitatea existenței toll tag-ului comportă, în principal, următoarele aspecte:
–    Prevederea se aplică tuturor vehiculelor grele de transport bunuri si persoane, cu o capacitate de peste 3,5 tone, care, în Norvegia, sunt destinate afacerilor comerciale, indiferent dacă au fost înmatriculate în Norvegia sau într-o altă tară;
–    Toll tag-ul este asociat și trebuie să corespundă numărului de înmatriculare al vehiculului;
–    Persoanele care sunt responsabile pentru încheierea contractului cu operatorul norvegian abilitat sunt, după caz: proprietarul autovehiculului, soferul autovehiculului sau persoana care a închiriat.

 

Pentru mai multe informații, recomandăm ca toți cei interesați să acceseze web site-ul www.autopass.no, indicat de Administrația norvegiană a Drumurilor Publice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − eight =