Problemele din pia..." />

De ce nu se vindecă piaţa asigurărilor auto?

Problemele din piaţa asigurărilor auto sunt departe de a fi fost rezolvate, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în special prin luarea unor măsuri de administrare specială sau de redresare a unor importanţi asigurători.

După cum recunoaşte însuşi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, deşi „piaţa este relativ stabilă”, conturându-se valoarea de 2 miliarde de euro pentru acest an, asigurătorii au mari probleme financiare cauzate în special de costurile ridicate, raportat la valoarea primelor brute încasate.

„Continuă problemele structurale pe care industria le-a avut. Fondul problemei este că piaţa nu este sustenabilă. Avem investitori mari care se uită la piaţa României, iar datoria noastră este să o facem atractivă.

Piaţa suferă de decapitalizare, pentru că costurile au fost subdimensionate. Mă bucură că avem o apropiere la nivelul ratelor brute alocate pentru costuri către clienţi.

73% din ratele brute care merg către consumatori înseamnă o îmbunătăţire substanţială, raportat la nivelul european de 75%.

Dar, costurile de distribuţie şi de vânzare, care ating 40%, sunt mult prea mult, drept pentru care industria per ansamblu are mai multe costuri decât venituri. Aceste pierderi au fost compensate prin injecţii de capital, dar aceste lucruri nu pot fi făcute la infinit.

Industria ar trebui să practice metode de vânzare loiale, atente, exacte şi să se uite cu atenţie la costuri directe şi indirecte, care la nivel european sunt de 20%, nu de 40% ca la noi. Aceste costuri din România sunt indecente.

Costurile acestea provin din comisioane (plătite printre altele brokerilor – n. red.), costuri de promovare, de marketing, costuri directe de personal… Aici trebuie să umblăm”, a declarat ieri Negriţoiu, explicând că asigurătorii au costuri care reprezintă 110% din primele brute încasate… citeşte tot articolul pe Gândul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =