Datoriile au exp..." />

Datoriile au ajuns la 340% din PIB-ul planetei

Datoriile au explodat la nivel mondial în ultimii ani, crescând mai repede decât PIB-ul economiei globale până la un nivel nesus­te­nabil, care face inevitabilă declanşarea unor războaie, avertizează Kyle Bass, un manager de fonduri de hedging din SUA. foto

„Nu ştiu cine se va lupta cu cine, dar sunt sigur că în următorii ani vom vedea războaie, şi nu unele mici”, a spus Bass recent, citat de Thomson Reuters. El a calculat că totalul dato­ri­ilor din împru­muturi a ajuns să repre­zinte 340% din valoarea PIB-ului pla­ne­tei, o po­vară pe care economia globală nu a supor­tat-o nici­odată pe timp de pace.

Dar în ceea ce priveşte zona euro, ideea de­clanşării unui război este cel puţin de­plasată. Mulţi investitori au pariat, ca Bass, pe defaultul dezordonat al unor ţări precum Grecia, însă în Europa diplomaţia a funcţionat, cu unele sincope, şi a reuşit să menţină integritatea uniunii monetare.

Mişcările sociale de protest con­tra măsurilor anticriză au devenit pe alo­curi violente, dar mulţi analişti se întreabă cum de nu s-au luptat mai aprig mai mulţi europeni cu creşterea şomajului, cu tăierea cheltuielilor sociale şi cu impozitele mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − six =