Daraban (CCIR): Dorim să extindem colaborarea cu Turkish Airlines

Turcia este cel mai mare partener economic al României din afara Uniunii Europene, iar conexiunile între cele două țări, atât cele maritime cât și cele aeriene sunt vitale pentru economiile noastre, a declarat marți, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), la o întâlnire cu oameni de afaceri turci, informează Agerpres. foto

„Turkish Airlines dorește intensificarea zborurilor pe România. Noi suntem în discuții pentru ca, pe acele rute de transport neacoperite de TAROM sau de alt operator român, să intervină Turkish Airlines. Transporturile maritime între România și Turcia sunt vitale. Transporturile pe apă, în general, sunt vitale. Aici putem discuta, desigur, de restricțiile provenite din tratatul de la Montreaux, dar sperăm că atât noi cât și turcii să găsim o soluție bilaterală cu sprijin și de la parteneriatul strategic cu SUA astfel încât Bosforul să fie mai relaxat pentru transportul și de marfă și în domeniul militar”, a precizat Mihai Daraban.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a semnat, marți, un protocol de colaborare cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) în cadrul unui seminar de afaceri privind oportunitățile de afaceri existente pe piața din România pentru mediul de afaceri din Turcia. Președintele CCIR, Mihai Daraban, și președintele Asociației Oamenilor de afaceri Turci în România (TIAD), Murat Demiray, și-au reafirmat intenția de creștere a schimburilor comerciale între cele două țări.

În 2014, Turcia a continuat să fie principalul partener comercial extracomunitar al României și al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale, respectiv a patra piață de export și al nouălea furnizor la import, conform datelor publicate de Ministerul Economiei. În același timp și România este un partener comercial important al Turciei. Potrivit statisticii turce, în 2014, România a fost a 18-a piață pentru exportul Turciei și al 17-lea furnizor de mărfuri. Turcia ocupă locul cinci ca destinație a exportului românesc (2014 și 6 luni 2015).

„În România avem o comunitate de afaceri turcă foarte puternică. Există 14.277 de societăți cu capital turcesc. Capitalul străin turc plus investițiile directe se ridică la 6,5 miliarde de euro. Oamenii de afaceri turci ca mentalități, ca structură de business sunt oarecum compatibili cu piața noastră. Ei însuși spun că sunt mulțumiți în România. Președintele Turciei ne-a vizitat la CCIR dând un semnal foarte puternic de sprijin absolut, inclusiv din punct de vedere economic”, a precizat Mihai Daraban.

Cu prilejul seminarului de afaceri, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Aurel Vainer, a semnat un protocol de colaborare cu președintele Camerei de Comerț și Industrie din regiunea Iskenderun, Levent Hakki Yilmaz.

Totalul schimburilor comerciale româno-turce, în primele șase luni din 2015, a fost de 2,490 miliarde de euro, în scădere cu 8,4% față de aceeași perioadă 2014. Exporturile s-au situat la 1,296 miliarde de euro, în scădere cu 19,97%, iar importurile au fost de 1,194 miliarde euro, în scădere cu 10,68%. Conform datelor Ministerului Economiei, pe primele șase luni din 2015, România menține un sold pozitive pe această relație, valoarea acestuia fiind de plus 101,4 milioane de dolari.

Produsele metalurgice sunt pe primul loc în structura exportului României în Turcia (22,72% din total export), urmate de autovehicule și piese schimb (17,45%), produse minerale (12,57%), mașini și aparate electrice (11,45%), cereale, alte produse vegetale (9,77%), mase plastice și cauciuc (7,10%), produse din lemn (5,31%), produse chimice (4,47%), produse și materiale textile (2,24%).

Principalele produse importate din Turcia sunt metalele comune (21,3%), mașini și aparate electrice (17,88%), materiale textile si confecții (15,44%), mase plastice, cauciuc (9,46 %), produse chimice (4,75%), produse vegetale (5,6%), produse alimentare (3,46%).

Principalele domenii în care au investit firmele turce în România sunt servicii bancare și de asigurări, industria prelucrătoare și alimentară, complexe comerciale, parcuri logistice, hoteluri, birouri și construcții rezidențiale, ferme agricole. Investițiile firmelor românești în Turcia, efectuate de firme și persoane fizice, însumează circa 15 milioane de dolari, în 99 de societăți mixte, din care 31 din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, 18 în industria prelucrătoare, 10 transport, depozitare și comunicații, 10 servicii sociale și de personal.

Oportunități de investiții de interes pentru firmele române sunt în turism, industria prelucrătoare, producția de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 6 =