Ministrul Trans..." />

Dan Şova: „Importanţă sporită mobilităţii urbane”

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a participat la Bruxelles, la prima reuniune din acest an a Consiliului Uniunii Europene – Transport, Telecomunicații, Energie (TTE) secțiunea Transporturi.

Pe ordinea de zi a Reuniunii s-au regăsit două propuneri legislative importante în domeniul transportului feroviar, care au primit vot favorabil: proiectul de regulament privind Agenţia pentru Căi Ferate a Uniunii Europene și cel referitor la constituirea Întreprinderii Comune Shift2Rail.

Ambele propuneri produc efecte pozitive pentru România prin facilitarea transportului feroviar internaţional în Uniune şi îmbunătăţirea eficienţei transportului feroviar ca întreg.

În cea de-a doua parte a Reuniunii a fost inițiată o dezbatere politică între miniștrii statelor membre ca urmare a prezentării Comunicării Comisiei „Împreună pentru o mobilitate urbană competitivă care utilizează eficient resursele”.

Ministrul Dan Șova și-a exprimat susținerea în ce privește obiectivul de creștere a mobilității urbane la nivel european, considerând că mobilitatea reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei dezvoltări teritoriale, urbane, coerente și echilibrate.

În România au fost deja întreprinse acțiuni de promovare și implementare a mobilității urbane. În acest moment sunt în curs de elaborare planurile de mobilitate urbană pentru municipiul București și pentru cei 7 poli de creștere, Craiova, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Ploiești, Brașov și Iași.

Aceste planuri sunt finanțate cu fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programului Operațional Regional.

„Pe lângă prioritățile identificate în Comunicare, apreciem că trebuie acordată o importanță sporită subvenționării și acoperirii costurilor pentru transportul social pentru persoanele cu venituri mici, elevi, studenți și facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități la transportul public, precum și accesul populației la mijloacele de intervenție rapidă pentru situații de urgență, precum apelul unic de urgență.

În același timp cu Planurile de mobilitate urbană, care devin în acest mod un instrument de dezvoltare urbană a principalelor orașe din UE, o atenție deosebită trebuie acordată materialului rulant (trenuri de metrou, tramvaie etc.), prin care se promovează efectiv mobilitatea și un transport durabil în mediul urban.”, a conchis ministrul Transporturilor, Dan Șova.

În finalul Reuniunii, Presedinția Elenă a informat miniștrii cu privire la evoluţia negocierilor pe marginea regulamentului referitor la restricţiile de zgomot pe aeroporturi şi respectiv directiva privind combustibilii curaţi în Transporturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − one =