Modul în care conduceţi ..." />

Cum să reduceți consumul de carburant?

Modul în care conduceţi nu este important doar pentru șoferi, ci are influenţă şi asupra mediului înconjurător. Asociaţia europeană a companiilor petroliere şi Comisia Europeană au oferit șoferilor câteva sfaturi utile. foto

Menţineţi-vă vehiculul în stare bună de funcţionare şi verificaţi periodic nivelul de ulei. Maşinile bine întreţinute funcţionează mai efi cient şi ajută la reducerea emisiilor de CO2. Verificaţi lunar presiunea anvelopelor. Anvelopele insuficient umflate pot creşte consumul cu până la 4%.

Îndepărtaţi greutăţile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât maşina este mai grea, cu atât mai mult trebuie să tureze motorul, consumând mai mult carburant.

Închideţi geamurile, în special la viteză mare şi demontaţi portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistenţa la vânt şi poate micşora consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 10%. 

Folosiţi aerul condiţionat numai dacă este necesar. Utilizarea inutilă sporeşte consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 5%.

Începeţi să conduceţi imediat după ce porniţi motorul, şi opriţi-l când staţionaţi mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant.

Conduceţi cu viteză rezonabilă şi mai presus de orice, conduceţi uşor. De fi ecare dată când acceleraţi sau frânaţi brusc, motorul foloseşte mai mult carburant şi produce mai mult CO2.

Când acceleraţi, schimbaţi treptele de viteză cât de repede posibil. Treptele mai mari de viteză sunt mai economice în ceea ce priveşte consumul de carburant.

Încercaţi să anticipaţi fluxul de trafic. Fiţi atenţi la circulaţie de la o distanţă cât mai mare, pentru a evita frânarea inutilă şi pentru a porni în funcţie de fluxul traficului.

Luaţi în considerare împărţirea maşinii cu colegii în drum spre serviciu. Veţi contribui la reducerea aglomeraţiei traficului şi a consumului de carburant. (Yahoo News)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + 10 =