Cum puteți preveni riscurile în comerțul cu statele din Uniunea Vamală și Ucraina

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Camera de Comerț Româno-Rusă au organizat seminarul „Prevenirea riscului în comerțul exterior în relațiile cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și Ucraina”, destinat companiilor românești care doresc să dezvolte afaceri cu țările din spațiul CSI. foto

Organizatorii au subliniat că spațiul estic a devenit o alternativă pentru multe companii româneși în perioada crizei economice care durează de câțiva ani. 

„Spațiul CSI oferă oportunități pentru tot mai multe firme din România. Cu toate acestea, piața Uniunii Vamale poate fi cu obstacole pentru cei care nu cunosc regulile și care nu își aleg bine partenerii locali”, a declarat Tatiana Tihon, secretar general al camerei de Comerț Româno-Ruse.

Organizatorii au subliniat că în fostele țări sovietice nu există o bază de date accesibilă în regim online, în care pot fi găsite informații despre un agent economic sau altul. „Reglementările comerciale sunt cuprinse în mii de legi. Recomandăm ca până la încheierea unui contract dintre o firmă românească și una rusească, spre exemplu, să apelați la firme de consultanță pentru consiliere juridică și fiscală, dar și pentru verificarea potențialului partener de afaceri”, a spus Tatiana Tihon.

Consilierul economic al Ambasadei Federației Ruse la București, Igor Sidorov, a menționat în acest context că odată cu aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), gradul de expunere la risc în relațiile comerciale internaționale a scăzut. Sidorov a mai subliniat că odată cu formarea Uniunii Vamale, Rusia, Belarus și Kazahstan fac parte dintr-un spațiu vamal unic, reglementat de un Cod vamal comun. „Partenerii români trebuie să urmărească atent și constant modificările și completările acestui Cod, pentru a fi la curent cu accizele, taxele etc. Codul poate fi găsit pe internet în limbile rusă și engleză”, a mai subliniat diplomatul rus.

O altă recomandare pentru companiile românești ce vor să exporte în Uniunea Vamală și în Ucraina este să apeleze la instituțiile responsabile ce pot oferi informații veridice despre potențialii parteneri din afară. Este vorba despre Camerele de Comerț și Industrie din Rusia, Belarus, Kazahstan și Ucraina, precum și la Camerele de Comerț bilaterale română-rusă și română-ucraineană, care funcționează pe teritoriul României.

Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus în România, Valery Mrochek, a precizat că în țara sa există patru site-uri specializate care oferă informații corecte despre economia țării. Este vorba despre: www.beltrade.by, www.belarus-economy.by, www.belarus.by și www.investinbelarus.by. De asemenea, diplomatul belarus a recomandat și consultarea unor cataloage informative online, cum ar fi www.by.all.biz/ro, www.b2b.by, www.en.b-info.by. „Camera de Comerț și Industrie din Minsk organizează frecvent misiuni comerciale, expoziții, forumuri de afaceri pentru familiarizarea cu companiile și serviciile belaruse”, a mai subliniat Valery Mrochek.

Reprezentantul misiunii diplomatice din Kazahstan, Yerzan Bertaev, a vorbit despre interesul Guvernului de la Astana pentru atragerea investitorilor străini. Unul din pașii făcuți în acets sens este simplificarea regimului de vize cu diverse țări, inclusiv cu România. „Kazahstan este în topul țărilor cu un coeficient ridicat de eficiență economică a investițiilor. Guvernul nostru lucrează la armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, pentru că din cele 45 de state (cu care noi avem parteneriate economice speciale) 18 sunt din UE”.

Consilierul economic al Ambasadei Ucrainei la București, Andrii Hryniuk, a vorbit despre potențialul relațiilor economice dintre România și Ucraina. „Astăzi putem spune că există loc de mai bine. Suntem țări vecine, avem graniță comună, de aceea trebuie să valorificăm potențialul care reiese din așezarea geografică”, a spus Hryniuk. „Recomandarea noastră este ca frmele românești să fie mai active, să viziteze Ucraina, să participe la târguri și expoziții specializate, pentru a cunoaște potențiali parteneri de afaceri”, a mai menționat consilierul economic ucrainean.

Andrei Hryniuk i-a informat pe participanții la seminar că începând cu anul 2012, unele mărfuri destinate exportului pe piața din Ucraina au nevoie de un certificat special, numit „pașaport pentru marfă”. Aceste certificate pot fi solicitate la Camera de Comerț bilaterală română-ucraineană și sunt valabile 2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × five =