Criza din Ucraina a..." />

Criza din Ucraina a afectat transporturile de mărfuri

Criza din Ucraina a provocat o perturbare a lanțurilor de aprovizionare, creșterea considerabilă a prețurilor la carburanți, scăderea dramatică a performanței în industria transporturilor, distrugerea infrastructurii rutiere și incertitudine la punctele de trecere a frontierei, se arată într-un raport elaborat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU). foto

Raportul arată că, de la începutul anului, prețul la motorină a crescut cu 56%. În prezent, prețul benzinei și motorinei a ajuns la 15 hrivne (0,85 euro). Ucraina se confruntă cu o creștere exorbitantă a prețurilor, pe fundalul devalorizării fără precedent a valutei naționale. Spre exemplu, până la criză raportul euro/hrivnă era de 1 la 9, iar astăzi moneda ucraineană s-a devalorizat până la 17 hrivne pentru un euro. 

IRU avertizează că situația din Ucraina a afectat și operațiunile vamale, pentru că transportarea mărfurilor din Europa în Ucraina necesită mai multe zile. Din cauza conflictului prelungit din regiunile de est ale țării– Lugansk și Donețk, mai multe firme de transport și-au încetat activitatea, iar emisia de carnete TIR în Ucraina s-a redus cu 90% în primele șanse luni ale anului 2014, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2013. Declinul a fost provocat și de nerespectarea Convenției TIR la frontiera Federației Ruse.

Mai multe poduri rutiere și feroviare din zona de conflict au fost distruse, iar din cauza anexării Crimeii de către Federația Rusă rețeaua națională de drumuri a Ucrainei s-a redus. Recent, compania națională de drumuri din Ucraina a anunțat că numai în regiunea Donețk în urma operațiunilor militare au fost distruși 800 kilometri de drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 8 =