Creşterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 1,2%, cel mai redus ritm după 2009

Creşterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 1,2% în termeni anuali, cel mai redus ritm după 2009, faţă de 1,6% în primele trei luni ale anului, riscând să împingă ţara în pragul recesiunii, potrivit datelor Institutului rus de Statistică, relatează Bloomberg. foto

Ministerul Economiei, precum şi analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipau un avans de 1,9%.

Încetinirea neaşteptată scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă Rusia din cauza scăderii cererii de materii prime la nivel mondial. 

Banca centrală a Rusiei a menţinut neschimbată dobânda de politică monetară la 8,25% pe an, pentru a 11-a lună consecutiv, exprimând şi îngrijorarea legată de creşterea economică.

„PIB-ul din trimestrul al doilea este o mare dezamăgire şi un argument serios pentru relaxarea politicii monetare. Cererea externă slabă şi investiţiile reduse reprezintă principalul factor negativ în economie, dar bănuim că şi consumul s-a redus”, a declarat Piotr Matis, analist pentru pieţe emergente la 4Cast în Londra.

Creşterea economică s-a redus în fiecare trimestru, de la sfârşitul anului 2011, ca urmare a scăderii investiţiilor şi a cheltuielilor guvernamentale după realegerea ca preşedinte a lui Vladimir Putin în martie 2012.

Datele publicate vineri nu indică vreo modificare a acestei tendinţe negative. (Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + eight =