În..." />

Coridor Verde la patru posturi vamale din Republica Moldova

Începând din 19 iulie 2016, posturile vamale Sculeni, Leuşeni, Giurgiuleşti şi Tudora din Republica Moldova vor avea Coridor Verde. Anunţul a fost făcut de către Directorul General al Serviciului Vamal de la Chișinău, Vitalie Vrabie, în cadrul evenimentului de inaugurare a Coridorului Verde de la Sculeni, informează publika.md.

Acest sistem este utilizat pentru a accelera traficul de mărfuri şi călători, dar şi pentru a optimiza controlul vamal în baza principiului selectivităţii şi analizei de risc. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Implementarea acestei măsuri a fost determinată de sporirea semnificativă a fluxului de călători odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi după introducerea amendamentelor care permit traversarea frontierei Republicii Moldova de către cetăţenii UE doar în baza cărţilor de identitate.

Potrivit datelor deţinute, Sculeni este unul dintre cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei: în primul semestru al acestui an, fluxul persoanelor a constituit 1 132 071 traversări, fiind semnalată o creştere de 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu perioada similară a anului 2014, este observată o majorare de 115% a fluxului de călători.

„Necesitatea aplicării acestei practici a fost condiţionată şi de infrastrucura respectivelor posturi vamale, care nu permite construcţia unor piste suplimentare de control, aceste elemente de infrastructură urmând să fie prevăzute în următoarele proiecte de reconstrucţie”, precizează Serviciul Vamal într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − thirteen =