Controlul temei pentru acasă. Controlul ţinutei. Con..." />

Controlul

Dr. Dragoş Andrei Ignat (Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”)

γνῶθι σε αυτόν

Controlul temei pentru acasă. Controlul ţinutei. Controlul biletelor. Controlul siluetei. Controlul documentelor. Mecanismul de Verificare şi Control (sic!). Bine că a dispărut controlul de rutină…

În acest ritm, vom ajunge o naţie de controlori şi de controlaţi. Aşa fiind, m-a fascinat dintotdeauna problematica aceasta a controlului. Scop în sine sau mijloc de formare – îndrumare -îndreptare?

Fără să clipesc, vă declar, dragi cititori, că sunt adeptul fervent al celei de-a doua teze. Poate natura? Sau cei 15 ani petrecuţi la catedră? Studenţilor mei şi altor categorii de public le vorbesc despre supraveghere, îndrumare şi control.

Acesta din urmă trebuie privit ca un corolar al celorlalte două activităţi pentru realizarea unui trafic rutier sigur, suplu şi eficace, în acelaşi timp. Este necesar, privit din toate punctele de vedere, aşadar.

Numai că trăim într-o lume şi într-o vreme a exceselor, fie ele dictate şi de către buna credinţă. Le-aş sugera celor ce controlează, atât din „plăcere”, cât şi deontologic, să-l citească pe Pausanias.

El ne spune ce scria pe frontispiciul Templului lui Apolo din Delfi, preluat de către autorul rândurilor de faţă drept motto – Cunoaşte-te pe tine însuţi! Aş adăuga – Şi apoi controlează-i pe alţii!

Dr. Daniel Mazilu (ARTRI)

Statul postmodern s-a transfomat, sau e pe cale să o facă, din observator și garant al societății democratice într-o entitate care tinde să preia total controlul acesteia.

Trăim vremurile în care omul este convins că poate controla incontrolabilul și că îi scapă ceea ce, de fapt, ar putea ține sub control. Aceștia sunt anii supravegherii globale, ai neatenției aproape totale la sine și una pe cealaltă se cheamă.

Lipsa autocontrolului  în cheltuirea banilor publici a generat apariția unor mecanisme draconice de monitorizare. La fel și în domeniul rutier. Generalizarea pripită a unor cazuri de infracționalitate a transformat traficul zilelor noastre în film de lung (kilo)metraj.

Cu toate acestea,noi nu credem că monitorizarea video a șoselelor lumii este soluția pentru îmbunătățirea vieții rutiere. Premisa conform căreia oamenii se transformă radical dacă sunt controlați de sus este un reziduu al unei mentalități medievale și orice sistem global de control este o risipă enormă de resurse, atâta vreme cât nu poate genera înlăuntrul nostru autocontrolul. Acesta din urmă este forma socială de respect, pe care fiecare dintre noi o datorăm celorlalți. Nu costă nimic și este la îndemâna tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =