Contractul autostrăzii Pitești-Sibiu ar putea fi semnat până la sfârșitul săptămânii

Contractul pentru construcția autostrăzii Pitești – Sibiu se va semna vineri, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, miercuri, într-o emisiune televizată. foto

„Vineri, poimâine, cred că se va putea semna contractul și după aceea urmează un montaj financiar pe treaba aceasta, după ce durează un an de zile studii geo etc., etapizarea lucrărilor pe tronsoane, astfel încât să începem din multe puncte simultan. S-ar putea ca să începem partea în care nu avem nevoie de atâtea studii geo. Este o porțiune de la Sibiu spre munte și de la Pitești spre munte în care am putea începe mai repede lucrările decât în interiorul defileului sau chiar în interiorul strict montan. Dar acolo mai avem de lucru. Vineri se semnează contractul și considerăm problema încheiată că, odată începută, cineva o va și termina. Că noi, că următorii…”, a spus Rus.

Întrebat când a devenit o prioritate pentru autoritățile de resort această autostradă, ministrul Rus a răspuns că „tot timpul” și a explicat că, deși la primele evaluări, Pitești — Sibiu s-a calificat pentru drum expres, cu exproprieri la nivel de autostradă, Comisia Europeană a solicitat un punctaj mai mare pentru întreaga rețea TEN-T.

Potrivit ministrului, finanțarea lucrărilor la această autostradă va fi din fonduri europene, din bugetul de stat, dar și din fondurile de la BEI și BERD.

„Finanțarea este europeană. Noi am făcut un montaj financiar ca să putem utiliza lângă bani europeni… Deci, sunt bani europeni, sunt bani de la bugetul statului, cofinanțare la acei bani europeni, după care sunt alocați 7 miliarde de euro din bugetul statului — atât spațiu fiscal am găsit noi, pentru 7 miliarde — pe care să îi utilizăm — nu bani fizici, ci bani de BEI, BERD, astfel ca de la structurarea fiecărui proiect să am asociat BEI și BERD, că atunci nu greșești niciodată, pentru că ei operează cu regulile Comisiei. Negocierile sunt în desfășurare în acest moment. Și, la un moment dat, când ai facturi suficiente, poți să o treci toată pe bani europeni. Ai mai mulți bani europeni la un moment dat, muți acolo. Nu ai, lași pe BEI/BERD. Ne trebuie un montaj financiar”, a precizat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =