Construcţia Autostrăzii adriatico-ionice, proiect comun a patru state din Balcanii de Vest

Construcţia Autostrăzii adriatico-ionice a fost principala temă a discuţiilor dintre premierii Croaţiei, Muntenegrului, Albaniei şi Bosniei-Herţegovina, care s-au întâlnit luni la Cavtat (Croaţia), înainte de Conferinţa privind Balcanii de Vest, organizată la 28 august la Berlin, informează agenția Tanjug. foto

Premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, a declarat că la Cavtat s-a discutat despre dezvoltarea infrastructurii, în lumina viitorului euroatlantic al regiunii. „Încercăm să gândim un scenariu prin care să compensăm decalajul dintre statele noastre şi nivelul european de dezvoltare. Fără îndoială, pentru Muntenegru este importantă dezvoltarea infrastructurii energetice şi de transport şi în acest context Autostrada adriatico-ionică reprezintă un proiect important, pentru care vom solicita sprijin la întâlnirea de la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel”, a declarat Djukanovic. 

Premierul croat, Zoran Milanovic, a confirmat că în primul rând s-au discutat proiecte comune, probleme privind procesul de integrare europeană, respectiv sprijinul pe care Croaţia îl poate acorda statelor vecine în drumul spre UE. Premierul Albaniei, Edi Rama, şi-a exprimat mulţumirea că tema construcţiei Autostrăzii adriatico-ionică a fost în centrul atenţiei.

„Este primul an în care ne întâlnim pentru un proiect comun, care va lega nordul de sudul Croaţiei şi de o parte din Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru, dar şi Albania. Proiectul este pentru viitorul oamenilor din această regiune”, a declarat Rama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + four =