..." />

Conflictul comercial dintre Moldova şi Ucraina se mută la OMC

Republica Moldova acuză Ucraina că nu şi-a onorat angajamentele pe care le-a asumat privind egalarea până la 1 ianuarie 2013 a cotelor accizelor pentru coniacul ucrainean şi divinul moldovenesc. Diferendul va fi rezolvat în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). foto

Ediţia din Ucraina a cotidianului rus Kommersant citează o scrisoare oficială semnată de vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr şi adresată ministrului Economiei de la Kiev Igor Prasolov, în care se constată neîndeplinirea angajamentelor asumate de către Ucraina privind eliminarea accizelor discriminatorii pentru băuturile alcoolice moldoveneşti. În consecinţă rezolvarea acestuia se va face în cadrul OMC. 

Anterior, Ucraina s-a plâns la OMC pe faptul că Republica Moldova aplică inechitabil taxe ecologice faţă de agenţii economici străini, inclusiv ucraineni, care exportă în Republica Moldova producţie ambalată în tetra pak.

La rândul său, Chişinăul s-a plâns la OMC pe faptul că Ucraina aplică accize la băuturile tari, în special la divinul moldovenesc, comercializate pe piaţa ucraineană, ceea ce le face mai scumpe în raport cu producţia locală.

Mai târziu, soluţionarea litigiilor la OMC a fost amânată, pentru că Moldova şi Ucraina s-au declarat dispuse să încheie o tranzacţie şi să rezolve problema în mod bilateral. În schimbul reducerii de către Chişinău a taxei ecologice la importurile de mărfuri în ambalaj din material plastic, Kievul a acceptat să egalizeze accizele pentru coniacul ucrainean şi divinul moldovenesc.

Republica Moldova şi Ucraina riscă să fie implicate în alt litigiu comercial, pentru că autorităţile ucrainene cer întreprinderilor locale să producă coniac, din aprilie, 2013, folosind cel puţin 25% de materii prime locale. Astfel, livrările de alcool pentru coniac moldovenesc în Ucraina, evaluate acum la 10 milioane de dolari, ar putea să se micşoreze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + eighteen =