Strategia naţionala de sigura..." />

Condu preventiv, salvează o viață!

De Ziua mondială de comemorare a victimelor rutiere, pe 20 noiembrie (a treia duminică din noiembrie) în toată lumea, Centrul de Consultanță pentru Victimele Rutiere (CCVR) a organizat Convenţia naţională pentru Siguranţă Rutieră – prima ediţie, o platformă de dezbatere, dialog şi acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale de siguranţă rutieră. Aceasta vizează, în conformitate cu obiectivul european, reducerea cu 50% a victimelor accidentelor rutiere la nivelul în deceniul 2011 – 2020.

CCVR

Centrul de Consultanță pentru Victimele Rutiere e un ONG ce dorește să prezinte publicului dimensiunea fenomenului accidentului rutier, să senzibilizeze participanții la trafic pentru o conduită civilizată şi să determine adoptarea de măsuri eficiente pentru reducerea numărului de victime.

CCVR are ca scop reprezentarea intereselor victimelor accidentelor de circulație, acordarea de consiliere și asistență juridică, tehnică, medicală, socială, psihologică și de alt fel membrilor. Un scop fundamental e colaborarea cu instituțiile statului abilitate pe siguranța rutieră.

Partenerii CCVR sunt Poliția Rutieră, Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române, Automobil Clubul Român, Biblioteca Metropolitană București ori Uniunea Editorilor din România. CCVR e membru al Federației Europene a Victimelor Rutiere şi Alianței Globale a ONG-urilor ce acționează în siguranța rutieră.

Dezbateri și campanii

Convenția a adunat lângă președintele asociației, colonelul de Jandarmerie (r) Ion Mihail, reprezentanți ai ministerelor reprezentate în Consiliul Interministerial de Siguranță Rutieră, profesori universitari, parteneri ai CCVR, reprezentanți ARTRI, unul al Ambasadei Franței la București şi studenți ai Academiei de Poliție.

Tema centrală a dezbaterilor a fost proiectul noii Strategii Naționale de Siguranță Rutieră. După un program de promovare a siguranței rutiere de un deceniu, UE trage concluziile și-și propune să realizeze același obiectiv: reducerea cu 50% a deceselor din accidente rutiere.

Autoritățile române participă la noul program încă de la debutul său și sunt preocupate de susținerea unor măsuri eficiente. Poziția a doua în Europa în privinţa numărului victimelor accidentelor rutiere trebuie să fie un avertisment suplimentar.

Participanții au prezentat aspecte specifice din domeniul lor de activitate. ARTRI a avut două prezentări la convenție, pe tema pregătirii profesionale în Transporturi.

Un aspect esențial în abordarea siguranței rutiere e neglijat de prea mulți dintre noi: dimensiunea etică a educației rutiere profesionale, iar acesta a fost tema unei interesante prezentări, ce consituie și o provocare la meditație pentru fiecare șofer responsabil. Șoferii profesioniști participă regulat la cursuri, spre deosebire de cei amatori, ce nu beneficiază de prea multă îndrumare.

Cu ocazia evenimentului, Publicis Media a prezentat nouă campanie de imagine (foto), pe care a pregătit-o pentru CCVR și a lăsat participanții să privească în culisele procesului de creație.

Imaginile realizate au fost promovate și la forumuri internaționale de profil și au creat o impresie puternică. Tema lor e faptul că victimele accidentelor rutiere sunt persoane inocente, iar modalitatea de sensibilizare e o metaforă inversă.

Dictatori odioși sunt prezentați în ipostaze șocante, de victime ale unor coliziuni cu automobile (foto), iar mesajul accentuează că nu ei sunt victimele șoferilor.

Apel “Pentru o strategie de siguranță rutieră”

Inițiatorii au redactat un apel, prin care propun Președinției, Guvernului, dar şi partidelor aflate în campanie electorală demersuri de urgentare a adoptării noii strategii, pentru acțiuni de educare și conștientizare.

Noi, participanții la Convenție…,constatând că au trecut doi ani din acest deceniu fără o strategie în spiritul Programului european și fără a se analiza în Parlament, la Guvern și în CSAT dimensiunea economică, socială și de securitate națională a flagelului accidentelor rutiere, ne manifestăm disponibilitatea pentru implicare și sprijin la toate nivelurile de acțiune, având ca scop reducerea numărului accidentelor și victimelor rutiere.

Documentul  e un apel către populație, pentru încadrarea în standardele, normele și cerințele europene.

Propunem acțiuni vaste și permanente de educare a tuturor categoriilor de participanți la trafic, prin dezvoltarea de parteneriate între ONG-urile de profil cu ministerele Transporturilor, Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Sănătății, Administrației și Internelor, ca și prin activități de voluntariat, toate având ca scop reducerea numărului accidentelor rutiere”, se mai arată în Apel.

Ambasada Franței a desemnat un reprezentant, ca țară în care programul de siguranță rutieră a deceniului anterior a avut rezultatul așteptat: reducerea victimelor accidentelor mortale cu 50%.

În expunere, acesta a spus că nu există o soluție spectaculoasă, dar sunt programe responsabile și oameni implicați din toate instituțiile cu atribuțiuni. Pentru România, ca țară cu o situație proastă, e o concluzie ce trebuie să sune mobilizarea tuturor celor responsabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =