Companiile feroviare private bulgare au acces la infrastructura turcă

Începând cu 1 iulie 2012, în reţeaua feroviară turcă vor putea oferi servicii de transport feroviar de marfă prin punctul de trecere a frontierei Svilengrad-Kapikule şi operatorii privaţi din Bulgaria, nu numai BDZ. Sunt vizate astfel: Bulgarian Railway Company (parte a Grupului Feroviar Român), DB Schenker Rail Bulgaria (parte a Deutsche Bahn) şi Bulmarket. foto

În acest scop, la începutul lunii iunie a fost organizată o întrunire la Ankara pentru semnarea Anexelor A, B, C şi D la acordul turco-bulgar pentru reglementarea activităţilor la punctul feroviar de trecere a frontierei Svilengrad-Kapikule şi a serviciilor la trecerea frontierei în gara Kapikule, intrat în vigoare din august 2010.

Momentul este semnificativ pe de o parte deoarece pune capăt monopolului deţinut de BDZ, iar pe de alta, deoarece reprezintă o realizare importantă a Turciei în calitatea sa de candidată la UE, în condiţiile în care nu este încă obligată să implementeze reglementările UE de acces nediscriminat la infrastructura feroviară.

Se estimează că măsura va duce la o creştere a încasărilor din taxele pentru utilizarea infrastructurii şi la o majorare a traficului feroviar dinspre Germania şi România spre Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + twelve =