Comisia Europeană vrea revenirea la Schengen din mai, Germania s-ar putea opune

Comisia Europeană vrea repunerea în funcțiune a spațiului Schengen din mai, dar Germania s-ar putea opune planului de a elimina controalele la frontierele interne din UE. foto

Comisia a recomandat miercuri Consiliului European să le permită statelor membre să mențină actualele controale temporare la unele frontiere interne ale spațiului Schengen (din Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia) timp de încă trei luni.

Spațiul Schengen a fost suspendat în urmă cu aproape un an din cauza fluxului masiv de refugiați care intrau în Europa, via Grecia. Pentru că Grecia nu putea ține sub control valul de imigranți, mai multe țări au cerut reintroducerea controalelor la frontiere.

Deși situația s-a stabilizat treptat, în ciuda implementării unor măsuri propuse de Comisie pentru o mai bună gestionare a granițelor externe și în scopul protejării spațiului Schengen, Comisia consideră că nu sunt încă îndeplinite pe deplin condițiile foii de parcurs „Înapoi la Schengen”. Prin urmare, revenirea la o funcționare normală a spațiului Schengen nu este posibilă în acest moment.

„S-au făcut progrese semnificative în direcția ridicării controalelor la frontierele interne, însă trebuie să continuăm să stabilizăm situația. Iată de ce recomandăm ca statelor membre în cauză să li se permită să mențină controalele temporare la frontiere pentru încă trei luni”, a spus Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei.

Spațiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale integrării UE și se cuvine să nu considerăm că este un lucru de la sine înțeles, a adăugat Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos. „Comisia Europeană își menține angajamentul de a colabora cu statele membre pentru a elimina treptat controalele temporare la frontierele interne și pentru a reveni la o funcționare normală a spațiului Schengen cât mai curând posibil. Cu toate că în ultimele luni am consolidat continuu măsurile prin care să facem față presiunii migratorii fără precedent cu care se confruntă Europa, din păcate nu am ajuns încă la capătul drumului”.

Alegerile din Germania ar putea împiedica eliminarea restricțiilor

Dar Germania, care în septembrie organizează alegeri parlamentare – ocazie cu care temele imigrației și securității vor juca cu siguranță un rol important – vrea să extindă și mai mult măsurile de control la granițe, potrivit unor surse diplomatice citate de EurActiv.com.

În 2015, peste un milion de refugiați au intrat în Uniunea Europeană, cei mai mulți stabilindu-se în Germania. Începând de anul trecut, în urma acordului încheiat cu Turcia, fluxul de refugiați dinspre Siria s-a redus considerabil, dar vin mai mulți imigranți înspre Italia dinspre Libia.

Potrivit Comisiei Europene, în ultimele luni s-au făcut progrese importante în ceea ce privește securizarea și gestionarea frontierelor externe și reducerea migrației neregulamentare. „Odată cu crearea Poliției de frontieră și a gărzii de coastă la nivel european la data de 6 octombrie 2016, am început să introducem mijloace care să ne ajute să protejăm mai bine frontierele externe ale UE și să reacționăm mai prompt la noile evoluții. De asemenea, datorită sistemului de puncte de acces (hotspots), înregistrarea și prelevarea amprentelor migranților care ajung în Grecia și Italia au ajuns la un procent de aproape 100%”, se arată în comunicatul Comisiei.

Comisia recunoaște, de asemenea, că în ultimii ani au apărut noi provocări în materie de securitate, după cum a arătat recentul atac terorist de la Berlin. În acest sens, deși cadrul juridic actual a fost suficient pentru problemele cu care ne-am confruntat până în prezent, Comisia analizează dacă este totuși suficient adaptat pentru a răspunde provocărilor noilor provocări în materie de securitate.

Consiliul va lua o decizie bazată pe această propunere de recomandare a Comisiei.

România nu este parte a spațiului Schengen.

BACKGROUND

La momentul de vârf al crizei migranților, Grecia a întâmpinat dificultăți mari în a gestiona corespunzător frontierele externe. În plus, țara a numărat și numără încă foarte mulți migranți neînregistrați și solicitanți de azil care ar fi putut încerca să plece neregulamentar în alte state membre.

Acest complex de factori a creat circumstanțe excepționale care constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne și care ar putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen. Ele au condus la declanșarea procedurii de salvgardare prevăzută de articolul 29 din Codul frontierelor Schengen și la adoptarea recomandării Consiliului din 12 mai 2016 cu privire la menținerea controalelor temporare proporționale la anumite frontiere interne ale spațiului Schengen (în Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Norvegia).

La 25 octombrie 2016, Comisia a propus să li se permită statelor membre să mențină controalele temporare la aceleași frontiere interne pentru încă 3 luni, în condiții mai stricte și cu obligația raportării lunare detaliate privind rezultatele înregistrate de statele membre în cauză.

Comisia a considerat că, deși situația s-a stabilizat treptat, nu sunt încă îndeplinite integral condițiile stabilite în foaia de parcurs „Înapoi la Schengen”, care ar permite revenirea la o funcționare normală a spațiului Schengen. La 11 noiembrie 2016, Consiliul a adoptat propunerea Comisiei.

UNDE SE APLICĂ RESTRICȚIILE

Comisia Europeană spune că în ultimele luni s-au făcut progrese importante în ceea ce privește securizarea și gestionarea frontierelor externe și reducerea migrației neregulamentare.

Totuși, numărul imigranților rămâne ridicat în Grecia, iar situația continuă să fie delicată pe ruta Balcanilor de Vest, existând riscul unor deplasări secundare. Mai mult, în ciuda îmbunătățirii semnificative a gestionării frontierelor externe, unele dintre acțiunile identificate de foaia de parcurs „Înapoi la Schengen” necesită mai mult timp pentru a fi puse pe deplin în aplicare și pentru a da rezultatele scontate.

Începând din februarie 2017, Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european vor asista Grecia și vor desfășura operațiuni la frontiera externă din partea de nord a acestei țări. Această tendință, inițiată de Declarația UE-Turcia, de a obține constant rezultate trebuie continuată și de la jumătatea lunii martie trebuie reluată aplicarea completă a prevederilor Regulamentului Dublin în Grecia.

În ciuda progreselor semnificative, acțiunile în curs și situația de pe teren indică persistența unor condiții excepționale. De aceea, Comisia consideră că este justificat, ca metodă de precauție, să le permită statelor membre în cauză, și numai după ce acestea au analizat măsuri alternative, să prelungească actualele controale limitate la frontierele interne, ca măsură excepțională, pentru o perioadă de încă trei luni și în condiții stricte. In mod special, aceste controale trebuie să fie bine direcționate și să se limiteze, din perspectiva domeniului de aplicare, frecvenței, locației și timpului, la ceea ce este strict necesar.

Controalele se referă la aceleași frontiere interne recomandate de Consiliu în data de 11 noiembrie 2016:

Austria: la frontiera terestră cu Ungaria și la frontiera terestră cu Slovenia;
Germania: la frontiera terestră cu Austria;
Danemarca: în porturile daneze care fac legătura, prin feriboturi, cu Germania și la frontiera terestră cu Germania;
Suedia: în porturile suedeze din regiunea polițienească Sud și Vest și la podul Öresund;
Norvegia: în porturile norvegiene care fac legătura, prin feriboturi, cu Danemarca, Germania și Suedia.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − four =