Comi..." />

Comisar european, despre efectele asocierii Ucrainei la UE

Comisarul european pentru comerţ, Karel de Gucht, susţine că ucrainenii de rând vor simţi efectele semnării acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană în doar un an de la intrarea în vigoare a zonei bilaterale de liber schimb. foto

„Se vor deschide noi perspective”, a declarat comisarul european la întrevederea cu premierul Ucrainei, Mykola Azarov.

Ucraina speră să semneze acordul de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc în noiembrie. 

Kievul şi Bruxellesul au început negocierile privind acordul de asociere în 2007, tratativele referitoare la instituirea zonei de comerţ liber, ca parte a acordului de asociere, fiind demarate în 2008. La sfârşitul anului 2011, părţile au anunţat finalizarea negocierilor, iar la 30 martie 2012, a fost parafat acordul bilateral. Pe data de 10 decembrie 2012, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a adoptat un document cu privire la Ucraina, în care şi-a exprimat disponibilitatea de a semna acordul de asociere cu această ţară înainte de summitul de la Vilnius, cu condiţia ca partea ucraineană să înregistreze progrese în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei electorale, rezolvarea problemei legate de aplicarea selectivă a justiţiei şi continuarea reformelor aflate pe Agenda de asociere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 7 =