Codul rutier, modificat. Noile reguli de circulatie se aplica de anul viitor

Codul rutier a fost modificat printr-o lege adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Noile reglementări stabilesc printre altele că pentru reînnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicală, dar și că scuterele pot fi conduse numai de cei care dețin un permis corespunzător. Pentru a se putea aplica, noile reguli de circulație mai trebuie doar promulgate de președintele României și publicate în Monitorul Oficial. foto

Legea pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptată de deputați cu 185 de voturi „pentru” și o abținere, după ce primise votul favorabil al senatorilor la mijlocul lunii septembrie. 

Această lege a fost aprobată de fostul Guvern, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, în 24 aprilie și aducea modificări importante legislației rutiere, însă numai o parte dintre ele au primit votul parlamentarilor.

Potrivit noilor reglementări, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Mopedul definește, conform actului normativ, un „vehicul, cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășeste 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășeste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maxima nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.

Prin modificarile aduse art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice „Mopedele (…) sunt considerate autovehicule”.

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți.

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obținerea lui va fi condiționată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștintelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Noile reguli precizează că proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, condițiile de obținere a permisului de conducere urmând sa se stabilească prin regulament.

Reînnoirea de permis, numai cu vizită medicală

O altă modificare la Codul Rutier, prevăzută în legea adoptată de deputați, se referă la reînnoirea permisului de conducere, care se va face doar după un control medical prealabil.

Noile reglementări rutiere stabilesc că prelungirea valabilității administrative a permisului de conducere este condiționată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deținute.

Până acum, la reînnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinării medicale. AvocatNet.ro a scris mai multe despre procedura prin care vă puteți reînnoi permisul de conducere aici.

Mai mult decât atât, legea precizează clar că eliberarea permiselor de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează fără susținerea unui nou examen, însă vor trebui respectate anumite condiții, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administrației și internelor.

Încălcarea regulilor de circulație pe biciclete, sancționată de Codul rutier

Legea prin care se modifică Codul rutier contine și câteva reglementări noi în ceea ce privește circulația pe biciclete.

Astfel, noile reguli prevad că, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

În plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include în categoria contravențiilor care vor fi sancționate cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

Echivalări între categorii și subcategorii ale permiselor auto

Noile reglementări permit și o serie de echivalări între anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea în legislație națională a anumitor prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicată în 30 decembrie 2006.

„Având în vedere ca dispozițiile comunitare în materia permiselor de conducere consacră o nouă abordare privind împărțirea vehiculelor pe categorii, renunțându-se în acest fel la subcategorii, proiectul instituie și norme referitoare la echivalări între categorii și subcategorii de permise de conducere”, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, categoriile și subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivalează cu categoriile de vehicule pentru care se eliberează permise de conducere după această dată în felul următor:
a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE; 7
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

Actul normativ trimis la promulgare mai precizează că permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 își păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menționată în acestea.

Noile prevederi ale Codului rutier urmează să intre în vigoare la 19 ianuarie 2013. Totuși, pentru a se putea aplica la data stabilită, actul normativ trebuie promulgat de președintele României și publicat apoi în Monitorul Oficial… citește tot aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + fourteen =