Cod roșu de caniculă în România. Temperaturile ajung la 44 de grade Celsius

Sâmbătă va fi cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic în 19 județe și București, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Atenționarea este valabilă între orele 10.00 – 21.00.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în Capitală și în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade.

În sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.

Indicele temperatură-umezeală se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Autoritățile anunță și restricții de circulație. Traficul pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele aflate sub cod portocaliu de caniculă este restricţionat pentru autovehicule de peste 7,5 tone.

Astfel, traficul rutier pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează judeţele Argeş, Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Dâmboviţa, Ilfov, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Olt, Teleorman, Tulcea, Mehedinţi, Prahova, Vâlcea şi Vrancea, pentru care a fost emisă avertizare cod portocaliu de caniculă, este restricţionat, vineri, între orele 12.00 şi 20.00, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, excepţie făcând transporturile de persoane, de prim-ajutor sau de apă.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, vineri, în intervalul orar 12.00-20.00, pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi care tranzitează judeţele Argeş, Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Dâmboviţa, Ilfov, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Olt, Teleorman, Tulcea, Mehedinţi, Prahova, Vâlcea şi Vrancea va fi restricţionată temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Excepţie fac transporturile de persoane; transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală; vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturile funerare; transporturile poştale; transporturile de echipamente de prim-ajutor; transporturile pentru distribuire de carburanţi; transporturile de mărfuri sub temperatura controlată; transporturile pentru tractări vehicule avariate; transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturile de apă îmbuteliată şi transporturile de produse provenite din exploatări agricole.

Sursa: RFI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 16 =