Şapte state eu..." />

Cod roşu cu peste 40 de grade Celsius în Europa

Şapte state europene se află sub incidenţa unui cod roşu de caniculă. Ungaria, Croaţia şi Serbia sunt cele mai afectate de valul de căldură, care vine cu temperaturi greu de suportat. Meteorologii avertizează că, deseori, asemenea valuri de căldură sunt urmate de furtuni violente şi posibile inundaţii. foto

În Ungaria, cele mai mari temperaturi se vor înregistra în sud şi în vest. Capitala Budapesta se va confrunta cu valori de 40 de grade Celsius, în timp ce la Szeged, termometrele ar putea să indice chiar şi 41 de grade – la umbră. Meteorologii au emis un cod roşu de caniculă în 15 judeţe pentru următoarele 24 ore, în timp ce Ministerul Sănătăţii a decretat avertizare de gradul 3. 

Printre măsurile luate de autorităţi pentru a contracara efectele caniculei se numără instalarea unor corturi cu aburi reci, obligativitatea folosirii aerului condiţionat în transportul în comun şi organizarea unor puncte de distribuţie a sticlelor cu apă potabilă.

Acest val de căldură ar putea fi urmat, luni spre marţi noapte, de furtuni puternice cu vânt de peste 100 de km la oră şi scăderi bruşte de temperatură, chiar şi cu 10 grade Celsius.

Duminică, valul de căldură a lovit mai ales Europa Centrală, iar temperaturile s-au situat între 30 şi 40 de grade Celsius în aproape toate ţările Uniunii Europene. În Germania, temperaturile au ajuns duminică la aproape 40 de grade, ca şi în Italia. În Franţa, temperaturile ridicate au fost urmate de furtuni puternice. 30 de oameni au fost răniţi în nord-estul ţării, după ce cortul în care se desfăşura o petrecere a fost luat pe sus de vânt. Unul dintre ei este în stare gravă.

În Italia, starea de alertă rămâne valabilă în zeci de oraşe, iar autorităţile îi sfătuiesc pe oameni să nu stea mult la soare şi să bea multe lichide.

Marea Britanie se pregăteşte pentru două săptămâni de caniculă, însă prognozele meteo arată că aici vremea caldă va fi întreruptă de furtuni puternice.

Va fi şi mai cald, avertizează meteorologii, din cauza curenţilor din sud-vest şi a presiunii înalte, ceea ce înseamnă că această combinaţie între aerul cald şi razele soarelui va provoca o creştere a temperaturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + one =