Di..." />

Cod galben de ninsoare şi vânt în nordul Moldovei până luni

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a anunţat, duminică, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii desfăşurate la MAI, că în judeţele din nordul Moldovei, Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, zona de munte a judeţului Vrancea se menţine atenţionarea de cod galben până luni, la ora 10.00. foto

„Pe lângă ninsorile care continuă să cadă, elementul principal de avertizare îl reprezintă intensificările vântului care vor fi în continuare la rafală de 50-60 km/h, reducând drastic vizibilitatea”, a declarat Florinela Georgescu.

De asemenea, codul galben va fi menţinut şi în judeţele Harghita şi Covasna, iar în zona Deltei şi a litoralului vântul se va intensifica până luni seara. 

Potrivit prognozei meteo, în noaptea de duminică spre luni vor fi ninsori în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Vaslui în cantităţi de 5 l/mp (echivalent în stratul de zăpadă de 5 cm), iar zăpada va continua să fie viscolită.

Ninsoare mai slabă va fi în judeţele Bacău şi Neamţ, în zona de munte a judeţului Vaslui şi în curbura Munţilor Orientali.

Tot în noaptea de duminică spre luni se aşteaptă rafale de 50-60 km/h în Botoşani, Iaşi, Vaslui, Carpaţii Orientali şi Dobrogea. În restul ţării va continua să plouă, favorizând apariţia poleiului.

Temperaturile cele mai scăzute se vor înregistra în nordul Moldovei. În judeţul Botoşani se poate ajunge la minus 5 grade Celsius.

Luni, ninsorile vor slăbi în Moldova şi vor continua în partea de est a Transilvaniei şi la munte, fiind posibile cantităţi de până la 10 litri/metru pătrat.

De asemenea, în Oltenia, în special în judeţele Dolj şi Gorj este posibil să ningă.

Florinela Georgescu a mai anunţat că săptămâna viitoare temperaturile vor scădea, fiind posibilă o perioadă de ger care se va prelungi până pe 23 – 24 decembrie, temperaturi însoţite de vânt mai puternic în partea de sud-est a ţării.

În cadrul videoconferinţei cu prefecţii, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a insistat ca fiecare prefectură să transmită la nivel central situaţiile reale din teren pentru a se putea interveni în mod integrat cu sprijin suplimentar acolo unde este nevoie.

De altfel, ministrul Duşa a dispus ca mai multe auto-freze şi utilaje din Giurgiu, Brăila, Cluj să fie redirecţionate urgent către judeţele cu probleme deosebite.

Ministrul Duşa a reluat mesajul către autorităţile locale de a avertiza populaţia în mod constant faţă de evoluţia situaţiei meteo sau alte riscuri care pot apărea, accentuând astfel acţiunea preventivă pe care autorităţile trebuie să o desfăşoare în paralel cu acţiunile de intervenţie operativă… citește tot pe www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 3 =