„Am lucrat..." />

Cine sunt noii oameni fara adapost din Londra?

„Am lucrat într-un restaurant, mi-am pierdut locul de muncă și nu mi-am putut permite chiria.”

Paulo P. din Portugalia a fost concediat în urmă cu opt săptămâni, chiar înainte ca Londra să fie blocată pentru a ajuta la stoparea răspândirii COVID-19.

Acum, ca și alți europeni care au lucrat în sectorul ospitalității din Londra, acesta este șomer și fără adăpost.

„Nu am de unde să merg, a fost o nebunie, nu am mâncare, nimic,” a spus el.

Organizațiile de caritate și organizațiile locale din Londra au declarat pentru Euronews că au observat o creștere a numarului persoanelor care trăiesc pe străzi și faptul că multe dintre ele sunt resortisanți ai UE27. Ei spun că majoritatea au lucrat în restaurante sau baruri care s-au închis din cauza blocării orasului.

Cetățenii UE-27 reprezintă aproximativ 12% din sectorul ospitalității din Marea Britanie, potrivit Oficiului pentru Statistică Națională și trei sferturi din personalul in așteptare.

Blocarea Londrei a obligat restaurantele să închidă temporar. Proprietarii au concediat sau și-au pus lucrătorii în concediu plătit sau le-au acordat concediu temporar neplătit, de multe ori guvernul plătind o parte din salariu.

Piața Trafalgar din centrul Londrei este în mod normal plină de turiști. Acum, este coada celor fără adăpost acolo, în fiecare zi, pentru a primi mâncare. Mulți dintre cei care așteaptă acum o masă calda sunt oameni recent ramasi pe drumuri, precum George B., care este din România și obișnuia să curețe birourile pentru a-și castiga traiul zilnic.

„Acest lucru m-a afectat pentru că slujba mea a fost desfiintata și deci nu mai pot lucra”, a spus George.

Organizațiile care vin în ajutorul lor – în ciuda restricțiilor – spun că oamenii care locuiesc pe străzi sunt și mai expuși riscului din cauza blocajului.

„Acesta este cel mai rău moment pentru a ramane fără adăpost, deoarece nu există nimic în jur”, a spus Mikkel Juel Iversen, fondatorul colectivului celor fără adăpost – Under One Sky.

Organizațiile de caritate și restaurantele au intervenit pentru a umple golul rămas după ce centrele de zi ale orașului pentru persoanele fără adăpost au fost închise pe fondul blocării.

Punjab, cel mai vechi restaurant indian din Londra, și-a ținut bucătăriile deschise și face sute de mese pe zi pentru persoanele fără adăpost, ambalarea și distribuirea lor în jurul capitalei.

Proprietarul restaurantului spune că este șocat de modul în care au fost tratați oamenii din sectorul ospitalității.

„Ei trăiesc de azi pe maine pentru că au fost concediați imediat și nu au fost puși în concediu neplătit sau in somaj tehnic și acesta este un scandal”, a declarat pentru Euronews Amrit Mann, proprietarul Punjab.

Mulți europeni recent concediați care locuiesc la Londra se găsesc acum în „tara nimanui”, fără acces la zboruri de repatriere, foarte puține economii și nici o modalitate de a-și câștiga traiul zilnic.

Guvernul Regatului Unit spune că a găzduit 90% dintre cei care dormeau sub cerul liber în toată țara, plătind pentru camere de hotel. Numai in Londra, 1.800 de persoane au fost găzduite în 10 hoteluri.

Dar pentru cei care reprezintă organizațiile de caritate pentru persoanele fără adăpost din capitală, grija nu este doar pentru acum, ci pentru ceea ce se întâmplă în continuare.

„Hotelurile care sunt deschise în acest moment vor funcționa în jur de șase săptămâni, asa este înțelegerea noastră și nu există nicio claritate cu privire la ce se întâmplă după acel moment”, a declarat Lucy Abraham, CEO al Organizației de Caritate Glass Door.

Ea a adăugat: „Multe din aceste hoteluri nu au recurs la fonduri publice pana acum – nu o pot face pentru ca gazduiesc o mulțime de europeni care nu sunt în Regatul Unit de cinci ani. Deci nu sunt eligibili pentru statutul de cetatean”.

Brian Whiting, care lucrează pentru Under One Sky, simte ca cei care au rămas fără adăpost după ce au făcut slujbe esențiale nu merită sa fie tratati asa .

„E vorba despre toate lucrurile cu care ne-am obisnuit: cafeaua noastră de dimineața, străzile noastre curățate, clădirile noi construite în oraș. Aceștia sunt barbatii si femeile care fac asta. Și au fost lăsați de izbeliste”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × one =