China va construi un oraş de peste 100 de kilometri pătraţi în Belarus

China va construi în apropierea capitalei bieloruse Minsk un oraş industrial, cu o suprafaţă de peste 100 de kilometri pătraţi şi suficiente locuinţe pentru 155 000 de persoane, cu scopul de a crea o punte de export către UE şi Rusia pentru companiile chineze, potrivit Bloomberg. foto

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a alocat suprafaţa necesară, situată în jurul aeroporului internaţional de la Minsk, potrivit unor oficiali bieloruşi şi chinezi, citaţi de Bloomberg.

Parcul industrial gigant va fi situat pe traseul autostrăzii M1, care face legătura între Moscova şi Berlin via Belarus şi Polonia. O linie feroviară de mare viteză va face legătura între centrul oraşului şi aeroport. 

Necesităţile de energie ale noului oraş vor fi asigurate de prima centrală nucleară din Belarus, care va fi construită de Rusia până în anul 2018, investiţie estimată la 10 miliarde de dolari.

Prima etapă a construcţiei se va încheia în 2020, iar următoarea fază va dura încă 10 ani.

Lukaşenko, aflat la putere de aproximativ două decenii, apelează astfel la China pentru a revigora economia, cu un PIB de 60 miliarde de dolari. Belarus a avut nevoie în ultimii 4 ani de împrumuturi de urgenţă în valoare de de 6,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional şi Rusia.

China va dobândi astfel acces la un centru de producţie situat la 270 de kilometri de Polonia şi Lituania, state membre UE, în timp ce comerţul cu Rusia şi Kazahstan este scutit de taxe datorită uniunii vamale a celor două ţări cu Belarus.

Totodată, producătorii chinezi vor avea aces la o forţă de muncă bine educată, însă la costuri reduse. Salariul mediu din Belarus este de 560 de dolari pe lună, jumătate faţă de nivelul din Polonia.

„Este un proiect unic. Nimeni nu va mai putea construi în Europa un asemenea parc industrial. Infrastructura este atât de puternică”, a declarat pe 17 mai, la televiziunea de stat din Belarus, ambasadorul chinez la Minsk Gong Jianwei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 5 =