Pe 18 noiembrie din oraș..." />

China deschide un nou Drum al Mătăsii

Pe 18 noiembrie din orașul Yiwu, estul Chinei, a pornit primul tren marfar care va  traversa toată Asia Centrală, iar peste peste 21 de zile va ajunge la Madrid, Spania. Este cea mai lungă linie ferată existentă de 13 000 de kilometri. Yiwu este un centru comercial important, unde sunt încheiate tranzacții la fabricile producătoare de bunuri de dimensiuni mici. foto

Potrivit agenției Reuters, noul drum trece prin apropiere de Chóngqìng, unde sunt depozitele pline cu calculatoare Hewlett Packard și produsele Apple, produse de Foxconn. În anul 2011 a fost deschis traseul direct din Chóngqìng spre Duisburg (Germania). Astfel, China încearcă să obțină tot mai multă independență în industria transportului de mărfuri, unde astăzi un rol mare îl au companiile din occident.

Livrarea mărfurilor pe mare este mult mai ieftină decât transportul feroviar, dar având în vedere amplasarea nouă a fabricilor din China în interiorul țării, timpul pe mare a crescut și poate ajunge la 60 de zile (foarte mult pentru cei care așteaptă să le fie livrat un iPad), iar pe cale ferată ar dura două săptămâni.

The Economist scrie că noul proiect are legătură de cererea tot mai mare a chinezilor pentru produsele europene de lux, care pot fi trimise retur din Europa spre China.

Proiectele de infrastructură ale guvernului din China iau o amploare tot mai mare. Astfel, spre exemplu, în luna mai presa scria despre perspectiva construcției unui tunel de 200 kilometri pe sub Oceanul Pacific, care ar permite deplasarea în SUA cu trenul doar în două zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + three =