Cea de-a doua videoconferința informală a miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană privind implicațiile noului coronavirus (SARS CoV-2) asupra domeniului transporturilor s-a desfasurat ieri

Ieri 29 aprilie 2020 a avut loc cea de-a doua videoconferința informală a miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană privind implicațiile noului coronavirus (SARS CoV-2) asupra domeniului transporturilor. La videoconferința informală, au participat și miniștrii din Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein (membrii AELS) cu responsabilități în domeniul transporturilor precum și Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Miniștrii transporturilor au evaluat măsurile luate până în prezent pentru a combate efectele negative ale pandemiei COVID-19 pentru sectorul transporturilor şi pe baza noilor provocări apărute, în urma analizei, vor propune măsuri suplimentare atât de necesare la nivel UE/AELS pentru reducerea impactului negativ al crizei asupra sectorului transport. De asemenea, miniștrii transporturilor au discutat și despre modul de coordonare a relaxării măsurilor existente în acest moment în contextul strategiei de ieșire din această situație. Dezbaterea s-a desfășurat și în contextul în care Comisia va prezenta în perioada imediat următoare liniile directoare privind reluarea activității.

Ministrul Lucian Bode a supus atenției colegilor săi din UE și problema transportului rutier internațional de persoane, crearea unor coridoare de tranzit pentru Austria și Ungaria, dar și asigurarea unor măsuri unitare de siguranță și securitate.

“În primul rând țin să mulțumesc statelor membre care au înțeles și au aplicat recomandările privind implementarea culoarelor verzi pentru transportul de marfă la nivel european, agreate în cadrul ultimei întâlniri. Consider că această măsură a fost crucială pentru economia Europei și pentru asigurarea circuitelor de aprovizionare cu mărfuri esențiale. Apreciem măsurile luate până acum la nivelul UE, dar consider că trebuie susținut în continuare sectorul de transport și prin finanțarea din fonduri suplimentare, altele decât cele aferente politicii de coeziune. E nevoie de soluții legislative la nivel european adaptate la noile realități socio-economice generate de această pandemie, pentru diminuarea substanțială a sarcinilor administrative și financiare ale întreprinderilor din domeniul transporturilor” a spus Lucian Bode.

 

Informații suplimentare

În ultima lună, sectorul european al transporturilor și-a confirmat rolul crucial în păstrarea pieței interne, asigurându-se că toate mărfurile, inclusiv livrările medicale esențiale, continuă să circule către cetățenii europeni în timpul pandemiei COVID-19. Având în vedere importanța unui sector european de transport care să funcționeze bine, trebuie conștientizate consecințele economice ale crizei asupra acestui sector şi continuate măsurile de gestionare a provocărilor viitoare într-un mod coordonat, în timp util și bine organizat.

Prima videoconferința informală la nivel înalt a miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană, care a avut loc în 18 martie 2020, s-a dovedit a fi un instrument util pentru crearea unei platforme de coordonare pentru activitățile de transport esențiale în statele membre, dar și o arenă importantă pentru a conduce dezbaterea cu privire la eventualele măsuri suplimentare care trebuie luate. În contextul crizei COVID-19 în curs, președinția croată a decis să organizeze o a doua videoconferință pentru a discuta punerea în aplicare a noilor măsuri COVID-19 în transport, necesitatea unor măsuri urgente suplimentare pentru gestionarea situației actuale și a planurilor de viitor și posibilitățile de coordonare în ceea ce privește relaxarea măsurilor după terminarea crizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − two =