A..." />

Ce obligaţii are poliţistul rutier când te opreşte în trafic

Atunci când sunteţi oprit în trafic de poliţistul de la Rutieră, trebuie să ştiţi că omul legii trebuie să respecte anumite reguli, care ţin atât de conduită cât şi de respectarea procedurilor legale.

Obligaţiile poliţistului rutier sunt stabilite prin „Concepţia de atitudine şi acţiune a poliţiei rutiere”, documentul care reglementează modul de acţiune în trafic al agenţilor de circulaţie.

 

Astfel, poliţistul rutier e obligat să comunice şoferului motivul opririi, abaterea comisă şi sancţiunea prevăzută de lege, după care va întocmi documentele de constatare şi va solicita conducătorului auto să rămână în autovehicul.

„Dacă şoferul manifestă intenţia de a coborî cu scopul de a veni la autovehiculul poliţiei, poliţistul va insista ferm să rămână în autovehicul până la terminarea procedurii de completare a documentelor de constatare”, scrie în regulamentul poliţiştilor.

La finalizarea controlului, agentul de circulaţie trebuie să restituie conducătorului auto documentele, mai puţin cele reţinute odată cu constatarea abaterii, dar şi să-i explice şoferului modul de soluţionare, dreptul de a adăuga menţiuni în procesul-verbal de contravenţie, precum şi termenul de folosire a căilor de atac împotriva documentelor întocmite, informeaza Cuget Liber.

De asemenea, potrivit art. 35 din Codul Rutier republicat, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.

Refuzul şoferului de a se conforma se sancţionează cu amendă şi reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =