Ce impact ar avea asupra economiei Republicii Moldova excluderea din CSI

După semnarea de către Republica moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, oficialii ruși se întrec în amenințări și declarații. Recent, prim-vicepremierul rus Igor Șuvalov a declarat că Moldova riscă să fie exclusă din zona de liber schimb a Comunității Statelor Independente (CSI).

Luând în considerație aceste reacții acide ale Rusiei, întrebarea este cât de „dureroasă” ar fi pentru economia națională o eventuală excludere din CSI? Pentru o abordare corectă să privim și la cazul Georgiei, care a ieșit din CSI în anul 2008. 

„Georgia și-a pregătit ieșirea din CSI încă din anul 2006, când Rusia a pus embargou pe vinurile georgiene și apa minerală din această țară. O ieșire din CSI la acel moment ar fi fost o lovitură economică dură pentru Georgia. De aceea, din 2006 până în anul 2008, această țară a încheiat acorduri bilaterale cu toate statele CSI în parte. Astfel, ieșirea Georgiei din CSI nu a fost însoțită de schimbări radicale. Aceasta, luând în considerare și faptul că Georgia rămâne a fi parte a multor acorduri internaționale semnate în cadrul Comunității Statelor Independente”, se menționează într-o analiză realizată de portalul Agora.

Atfel, pornind de la datele Băncii Mondiale, la capitolul exporturi, balanța comercială și rata șomajului, autoarea arată că impactul retragerii Georgie din CSI a fost unul neglijabil.. citește tot aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 11 =