CE, de acord să analizeze propuneri alternative ale Guvernului la acciza la carburanți

Comisia Europeană este de acord să analizeze propuneri alternative venite din partea Guvernului României, care să aibă același impact bugetar cu cel al accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru, au declarat pentru AGERPRES surse din cadrul instituției europene. foto

„Sperăm ca în România să se ajungă la un acord cât mai repede. Noi suntem pregătiți să analizăm propuneri alternative care susțin creșterea economică și care au un impact bugetar echivalent și o calitate echivalentă cu cele agreate inițial”, au spus sursele citate. 

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene posibilitatea ca acciza de 7 eurocenți să fie aplicată doar pentru benzină, iar accizarea motorinei să fie amânată cu trei luni.

„Liviu Voinea a plecat astăzi la Bruxelles cu o misiune din partea mea, a aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 eurocenți să o aplicăm doar la benzină. Benzina, în România, este, ca preț, cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană și oricum nu afectează creșterea cu 7 eurocenți economia în ansamblu, iar la motorină să amânăm cu trei luni, pentru moment, introducerea accizei în așa fel încât efectul asupra prețurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, iar în aceste trei luni urmând să găsim soluții dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special”, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, la sediul BNR, la lansarea „Raportului România 2020: ambiții noi, ambiții regăsite. Dialoguri asupra interesului național”, redactat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund.

Victor Ponta a apreciat că, prin amânarea aplicării accizei la motorină, prețurile bunurilor de consum nu ar trebui să crească.

„Evident nu va fi niciun fel de creștere pentru produsele care se transportă, că nu transportă nimeni cu mașini pe benzină. (..) Este necesar ca mâine să aibă succes domnul Voinea în a folosi o metodă de calcul, pe care de altfel a discutat-o informal cu reprezentanții Comisiei și ai FMI, și în cursul week-end-ului și astăzi”, a mai spus Victor Ponta.

Primul ministru a adăugat că i-a informat despre intenția de a amâna aplicarea accizei atât pe președintele Traian Băsescu cât și pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − 2 =