Comisia..." />

CE adoptă propuneri pentru al Patrulea Pachet Feroviar

Comisia Europeană a anunţat pe 30 ianuarie un amplu pachet de măsuri destinat să asigure o calitate mai bună şi mai multe opţiuni în sectorul serviciilor de transport feroviar în Europa. Comisia doreşte să reducă din costurile administrative ale companiilor feroviare şi să faciliteze accesul pe piaţă al unor operatori noi. foto

Înainte de a fi adoptate, propunerile Comisiei trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi de guvernele statelor membre.

Potrivit noilor propuneri, Agenţia Feroviară Europeană va deveni un „ghişeu unic”, la nivelul întregii Uniuni Europene, care va elibera autorizaţii de introducere pe piaţă a vehiculelor şi certificate de siguranţă pentru operatori. La ora actuală, autorizaţiile feroviare şi certificatele de siguranţă sunt emise de către fiecare stat membru. 
Măsurile propuse ar permite o reducere de 20% a perioadei de timp necesare pentru accesul pe piaţă al noilor operatori feroviari cât şi o reducere de 20% a costului şi a duratei de eliberare a autorizaţiei pentru materialul rulant. În total în Europa, pentru companii, economiile generate s-ar ridica la 500 de milioane euro până în 2025.

Pentru a încuraja inovarea, eficienţa şi un raport calitate-preţ mai bun, Comisia propune deschiderea pieţelor de transport feroviar intern de călători pentru noi participanţi şi noi servicii începând cu decembrie 2019.

Operatorii feroviari vor fi în măsură să ofere servicii de transport feroviar intern de călători în UE fie oferind servicii comerciale competitive, fie prin licitaţie pentru contracte de serviciu public în sectorul feroviar, care reprezintă majoritatea călătoriilor cu trenul în UE (peste 90%) şi a căror adjudecare prin procedură de licitaţie va deveni obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × three =