Comisia E..." />

CE a rambursat Bulgariei toţi banii pentru anul 2012

Comisia Europeană i-a rambursat Bulgariei 1,65 miliarde de leva (846 milioane de euro) în anul 2012, ceea ce reprezintă suma totală contractată pentru acest an în cadrul programelor operaţionale, a anunţat joi ministrul adjunct al finanţelor Karina Karaivanova. foto

Ea a vorbit într-o conferinţă de presă dedicată absorbţiei fondurilor europeni care a avut loc joi la Sofia. Karaivanova a afirmat că ţara sa a primit toţi banii şi pentru anii 2010 şi 2011.

„În perioada 2007-2009, CE nu a rambursat Bulgariei niciun euro pentru că sistemele de management şi control nu erau aprobate. Acum Sofia şi Bruxellesul colaborează bine, iar sistemul de control funcţionează corect; chiar dacă sunt unele erori, noi le depistăm fără să aşteptăm identificarea lor de către Comisia Europeană”, a declarat Karaivanova.

Valoarea proiectelor pentru care s-au încheiat contracte în cadrul programelor operaţionale depăşeşte valoarea totală a fondurilor destinate Bulgariei pentru perioada de programare 2007-2013, a afirmat la rândul său ministrul pentru gestionarea fondurilor europene, Tomislav Doncev.

Până în acest moment au fost plătite circa 35% din suma totală. Oficialul a menţionat că speră ca până la sfârşitul anului 2013 rata de absorbţie a fondurilor de către Bulgaria va ajunge la 65%. Potrivit ministrului, cadrul financiar multianual 2014-2020 va fi publicat până în februarie şi atunci Bulgaria va afla la ce resurse va avea acces în următorii şapte ani.

În acest an, va fi adoptată o lege privind gestionarea fondurilor europene. Doncev a spus că alegerile parlamentare din vara acestui an nu vor putea afecta negativ absorbţia fondurilor de la UE pentru că, în opinia sa, sistemul este destul de stabil.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că unele proiecte importante, precum construirea unei magistrale de metrou din Sofia au fost finanţate cu fonduri europene în proporţie de 80%, în timp ce contribuabilii bulgari nu au plătit decât 20%. „Este important să păstrăm acest ritm şi după alegeri”, a subliniat Borisov… citește tot pe www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + twenty =