Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Comisia Europeană, la 16 martie 2020, a unui set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul COVID-19. Adoptarea acestor linii directoare se datorează inclusiv demersurilor efectuate în ultimele zile de către MAE, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României de la Bruxelles, în contextul blocajelor înregistrate la frontierele unor state europene în privința tranzitului transporturilor rutiere de marfă.
Brussels, 16.3.2020 C(2020) 1753 final
COMISIA EUROPEANA a definitivat azi documentul intitulat
COVID-19
Liniile directoare pentru managementul măsurilor care se impun la frontiere pentru protejarea sănătății, dar și pentru asigurarea necesarului de mărfuri și servicii esențiale
COORDONAREA este cuvântul de ordine al acestor zile. Documentul a trasat liniile directoare pentru protejarea sănătății indivizilor în paralel cu păstrarea integrității Pieței Unice.
Spicuim din document:
Transportul de mărfuri și serviciile
- Transporturile de urgență au prioritate întotdeauna – fie că se deplasează pe benzile de urgență sau nu.
- Măsurile de control nu trebuie să împiedice continuitatea activităților economice și trebuie să asigure operaționalitatea lanțurilor de aprovizionare.
- Trebuie să se asigure și să se permită profesioniștilor posibilitatea de a transporta mărfuri și de a oferi servicii, evident într-o manieră sigură – ne referim la șoferii de camioane, la conductorii de trenuri, la piloți și echipajele însoțitoare.
- Oprirea deplasărilor de persoane și mărfuri va trebui să fie făcută cu motive bine întemeiate.
- Orice plan de instituire a unor astfel de restricții va trebui să fie transmis către CE și toate Statele membre ale UE în timp util, înainte de a începe aplicarea lor, fără a fi atinse regulile specifice care se aplică în situații de urgență în aviație.
Lanțul de aprovizionare cu mărfuri
- Statele membre trebuie să asigure libera circulație a mărfurilor. In special trebuie să asigure aprovizionarea cu produse esențiale ca medicamente, echipamente medicale, mărfuri perisabile și animale vii. Statele membre pot face uz de coridoarele verzi pentru transportul de mărfuri și ar trebui să ia in considerare ridicarea actualelor restricții.
- Nu ar trebui să fie impusă o certificare în plus pentru bunurile care circulă legal în Piața Unică. Ar trebui să se știe că potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor nu există dovezi că virusul Covid-19 se transmite prin alimente.
- Lucrătorii din transporturi, în general, nu numai cei care transportă bunuri, trebuie să circule în siguranță peste granițe, iar siguranța acestora nu trebuie să fie afectată în nici un fel.
- Statele membre trebuie să-și asigure în mod constant provizii pentru a întâmpina nevoile sociale, pentru a evita panica și supraaglomerarea magazinelor, fapt care cere o implicare activă a celor din lanțurile de aprovizionare.
- Nodurile de transport (porturi, aeroporturi, huburi logistice) trebuie susținute cu orice au nevoie.