..." />

Cât va creşte cursul de schimb și unde vor ajunge dobânzile în 2013

Fără a se diferenția prea mult unele de altele, prognozele economiștilor-șefi ai principalelor bănci din România merg pe o creștere economică sub potențial, inflație ridicată și un curs de schimb ușor depreciat, informează Capital.

La unison, analiștii consideră că Banca Națională a României (BNR) va păstra nemodificată dobânda de politică monetară, cel puțin în prinma jumătate a anului viitor, la 5,25%. Spre finalul anului, unii analiști, cum sunt Florentina Cozmâncă (RBS Bank) sau Rozalia Pal (Garanti Bank), consideră că nu este exclusă o oarecare relaxare a politicii monetare. În funcție de evoluția inflației și de cum va fi anul agricol 2013, banca centrală ar putea aplica o scădere ușoară a dobânzii, până la nivelul de maximum 5%.

„Activitatea economică slabă ar putea justifica o dobândă ușor relaxată, dar inflația ridicată impune o politică monetară restrictivă. Tocmai de aceea, până la viitoarea producție agricolă, BNR va păstra nemodificată dobânda de politică monetară“, este de părere Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − seven =