Pomicultorii din Fed..." />

Cât mai rezistă Rusia fără mere de import

Pomicultorii din Federația Rusă prevăd un deficit de mere pe piaţa internă, în viitoarele luni şi creşterea prețului pentru cele mai ieftine soiuri până la 60 de ruble (circa 1,5 dolari pentru un kg), informează portalul de știri Agora. foto

Președintele Asociației pomicultorilor Igor Muhanin a spus că pentru întreg sezonul nu va fi suficientă roada din Rusia, iar după Revelion cetățenii din Federația Rusă se vor confrunta cu un deficit de mere.

Potrivit estimărilor Asociației Pomicultorilor din Federaţia Rusă cetățenii ruşi consumă cel puțin două milioane de tone de mere pe an, în timp ce roada este de 500-600 mii de tone. Totodată unii producători de mere spun că produsele lor nu ajung pe rafturile magazinelor, iar înlocuirea produselor de import cu cele autohtone sunt doar vorbe goale ale autorităţilor.

De obicei merele rusești se vindeau până în luna decembrie, după care pe piaţa rusă intrau cele de import. Înainte de impunerea embargoului la mere principalii importatori erau Polonia, cu o cotă de aproximativ 40%, şi Republica Moldova cu 15%. În dependenţă de roada din Rusia volumul importurilor variază între 50 şi 80% din totalul merelor vândute pe piață.

Reamintim ca la 1 august curent Federaţia Rusă a introdus embargou la fructele şi legumele din Polonia. Aceeași decizie a fost luată de Rosselhoznadzor pe data de 21 iunie 2014 în privința fructelor importate din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × one =