Asociaţia..." />

Carnete TIR cu 6 voleți, proiect pilot din septembrie

Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI) informează că Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) a introdus cu titlu temporar un nou tip de Carnete TIR de 6 voleţi, denumite „proiect pilot” (UE). foto

ARTRI precizează că „proiectul pilot” va fi implementat pentru sprijinul transportatorilor care efectuează operaţiuni de transport de mărfuri sub acoperirea Carnetelor TIR. Aceste carnete TIR sunt oferite la un cost de emisie avantajos (85 EUR) şi vor fi disponibile la toate Birourile Regionale ARTRI după data de 15 septembrie 2013.

Carnetele TIR cu 6 voleţi „proiect pilot” (UE) pot fi utilizate doar pentru operaţiuni de transport rutier desfăşurate din, către sau prin UE, aceasta însemnând că un stat membru UE trebuie să fie ţară de plecare ori ţară de destinaţie, fie ţară de tranzit. (de ex: Turcia-România cu două descărcări). 

Folosirea unui astfel de Carnet TIR în afara zonei geografice definite mai sus va fi sancţionată cu o amendă de CHF 100 per Carnet TIR. Aceeaşi sancţiune este aplicabilă şi pentru Carnetele TIR cu 6 voleţi „proiect pilot” (UE) nereturnate (şi declarate furate, pierdute etc.), dacă nu se poate dovedi cu documente corecta terminare a respectivei operaţiuni TIR.

Condiţii necesare pentru a putea beneficia de avantajele Carnetelor TIR de 6 voleti „proiect pilot” (UE):

– calitatea de membru ARTRI, Titular activ de Carnete TIR;
– respectarea tuturor prevederilor ce ţin de aplicarea Regimului TIR în relaţie cu ARTRI (plata Carnetelor TIR facturate de asociaţie, utilizarea corectă a Carnetelor TIR emise, returnarea în termen a Carnetelor TIR ne/utilizate, lipsa litigiilor TIR finalizate cu cereri de plată, etc.);
– Semnarea unui act adiţional la Declaraţia de Angajament care prevede termenii şi condiţiile în care se pot emite, utiliza şi returna Carnetelor TIR de 6 voleti „proiect pilot” (UE).

ARTRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 7 =